Privacyverklaring

"Nog weinig duidelijkheid rond verplichting e-facturatie"

22 november 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Roel Verbeeck (Ixor)

Vanaf 2026 is e-facturatie verplicht voor alle bedrijven. “Als je de teksten bij die aankondiging goed leest, valt op hoe weinig er echt vastligt”, zegt Roel Verbeeck, managing director van Ixor.

“We weten wat de bedoeling is van de overheid om e-facturatie te verplichten: de FOD Financiën wil de inning van de btw verbeteren. Hoe de elektronische factuur er straks moet uitzien of via welk kanaal die moet verzonden worden, staat niet in het voorstel. Wel is duidelijk dat de overheid een voorkeur heeft voor Peppol. Op het Peppol-netwerk bestaat immers de mogelijkheid om via het monitoren van de informatie-uitwisseling tussen de access points – die instaan voor het verzenden en ontvangen van facturen tussen alle mogelijke organisaties – gegevens te verzamelen. De manier waarop dat concreet zal gebeuren, moet nog worden uitgewerkt. Ook de kwestie van buitenlandse leveranciers is nog niet opgelost”, zegt Roel Verbeeck.

Cloudcomputing en AI

Ixor is een Mechels IT-bedrijf gespecialiseerd in oplossingen rond cloudcomputing en artificiële intelligentie. Het heeft een lang trackrecord, met applicaties voor bijvoorbeeld het Vlaams Verkeercentrum, Acerta, GO! Scholengroep Stroom sterke scholen, Securitas… Het was ook betrokken bij de bouw van de Coronalert-app. Ixor heeft ook een aantal eigen producten, zoals Udini (virtuele badges) en IxorDocs (digitale documenten).

“IxorDocs draait intussen voor zeventig procent om digitale facturen. Daarnaast dient het voor bestelbonnen, loonbrieven, identiteitskaarten, enzovoort. Wij bieden als erkend access point ook de connectie aan tot het Peppol-netwerk. Bij documentmanagement hoort eveneens de overgang van papier of PDF naar digitale gegevens via optical character recognition (OCR) en de toepassing van artificiële intelligentie om de automatische herkenningsgraad te verbeteren.”

E-facturatie: Peppol heeft de voorkeur

“Wij bieden IxorDocs aan als een oplossing voor bedrijven en organisaties. Intussen gebruiken enkele andere softwareleveranciers onze toepassing in hun eigen applicaties. Voorbeelden zijn Clearfacts (dat de relatie tussen accountantskantoren en bedrijven onderhoudt) en OkiOki (facturatie). Belfius gebruikt onze software in zijn leveranciersplatform. We hebben ook een toepassing gebouwd waarbij bedrijven één enkele factuur via Peppol kunnen versturen. Dat kost één euro. De prijs daalt naarmate het volume stijgt”, zegt Roel Verbeeck.

Hij wijst erop dat Belfius en andere grote organisaties intussen duidelijk maken aan hun leveranciers dat Peppol bij e-facturatie de voorkeur krijgt. “Toch is die overgang niet vanzelfsprekend. Sommige bedrijven zijn voorlopers en kunnen al hun facturen in XML-formaat ontvangen en versturen via Peppol. Zij zien zich nog steeds geconfronteerd met een zeer lage acceptatie, meestal rond vijf procent. De Belgische overheid biedt intussen de Hermes-applicatie aan, die hun XML-factuur op Peppol weer vertaalt naar een PDF in een e-mail.”

Rol boekhoudkantoren?

Nog onduidelijk is de rol van de boekhoudkantoren en de leveranciers van boekhoudsystemen bij e-facturatie. Sommigen pleiten ervoor om de binnenkomende digitale facturen voor kleine bedrijven op het systeem van de accountant terecht te laten komen via één access point. Daar is zeker niet elke ondernemer van overtuigd.

“Daarnaast zie je ook verschillen bij de leveranciers van financiële en boekhoudsoftware op het vlak van de integratie met Peppol. Bovendien zullen niet alle ERP-leveranciers willen optreden als access point. Het Belgische Odoo doet dat wel. Dat past ook bij de opensourceaanpak van dat bedrijf. Ten slotte zijn er de procurementpakketten, zoals Ariba, die grote organisaties gebruiken om al hun bestellingen en leveringen te beheren. Dat zijn gesloten systemen. Eenzelfde leverancier moet voor verschillende klanten telkens interfacen met een ander pakket. Peppol is wel open: één aansluiting geeft toegang tot alle andere deelnemers op het netwerk.”