Privacyverklaring

“Ondernemingen die geleid worden door vrouwen, komen beter uit de pandemie” (AMS en Graydon)

20 mei 2021
Tekst
Peter Ooms

Graydon en Antwerp Management School onderzochten de schokbestendigheid van KMO’s in crisistijd. Daarbij schonken ze ook aandacht aan het belang van de persoonlijkheid van de ondernemer.

Graydon en Antwerp Management School publiceren vandaag een gezamenlijke whitepaper met de resultaten van een uniek onderzoek: hoe schokbestendig zijn KMO’s in crisistijd en in hoeverre is de rol van de ondernemer daarop van invloed? De studie van Graydon en Antwerp Management School is gericht op de determinanten van crisisbestendigheid. Uniek hierbij is dat de onderzoekers, naast klassieke ondernemersingrediënten als strategie en innovatie, ook ruime aandacht besteden aan het belang van de persoonlijkheid van een ondernemer.

Belangrijkste bevindingen

Hieronder staan de belangrijkste bevindingen van het onderzoek op een rij.

  • Ondernemers die pre-crisis een beleid voor digitalisering hebben uitgestippeld, komen slechter uit de pandemie.
  • Als ze voor de crisis een beleid voor flexibele arbeid hebben uitgewerkt, komen ze beter uit de pandemie.
  • Ondernemers die aandacht besteden aan zowel het zoeken naar nieuwe ideeën voor innovatieve producten en diensten, alsook het verbeteren van de kwaliteit en het verlagen van de kosten komen beter uit de pandemie dan ondernemers die dat niet doen.
  • Voorzichtige ondernemers komen beter uit de pandemie. Zij geven aan dat ze enkel middelen investeren in zoverre het geïnvesteerde bedrag bij het mislukken van het investeringsproject hun onderneming niet in moeilijkheden brengt.
  • Ondernemingen die geleid worden door ondernemers met een extraverte persoonlijkheid, komen slechter uit de pandemie. Omgekeerd: wanneer een introverte ondernemer aan het hoofd staat, blijken ze schokbestendiger.
  • Bedrijven van ondernemers met een hoge intolerantie voor onzekerheid, komen beter uit de pandemie.
  • Ondernemingen waar een vrouw aan het roer staat, komen beter uit de pandemie.

Meer in het topic: