Private equity moet meer ondernemen

26 september 2019
Private equity moet meer ondernemen

Het is niet meer zo eenvoudig om grote winsten te boeken met financiële deelnames in bedrijven. Private equity investeerders moeten zich daarom actief met het management bemoeien.

Om hun investeringen te laten evolueren van ‘goed’ naar ‘geweldig’, moeten PE-kantoren meer als ondernemers gaan werken: volledig geëngageerd en bereid om risico’s te nemen om waarde te creëren. Dat schrijft McKinsey in een recente publicatie.

Volgens McKinsey is het duidelijk dat de overnameprijzen hun piek hebben bereikt. De concurrentie neemt toe, secundaire en tertiaire buy-outs zijn de norm geworden. Dat maakt het vinden van waarde niet meer evident voor private equity investeerders.

Tien jaar geleden verkondigden de experten nog de voordelen van een actief beheer, maar toch hebben de meeste investeerders zich nooit op dat vlak geëngageerd. Daar zijn meerdere redenen voor. Het succes van de oude manier van werken noopte niet tot verandering. Daarnaast weten ze vaak zelf niet goed welke specifieke rol ze dan moeten innemen om winst te boeken. De investeerders hebben ook gewoon niet de mensen in huis met de juiste achtergrond om dit waar te maken.

In de toekomst zullen PE-bedrijven zich moeten aanpassen om meer ondernemend te zijn. Zelf initiatief nemen, een strategie uitwerken, risico’s durven nemen die een groot rendement beloven en dat met een visie op de lange termijn. De best presterende kantoren zijn nu al actief aan het werk om die transformatie van hun beleggingen te realiseren. Een belangrijk onderdeel van die evolutie is de opbouw van de juiste kennis en het invoeren van een nieuwe structuur.