Privacyverklaring

Steeds meer student-ondernemers

1 juli 2021
Tekst
Peter Ooms

Idea Factory begeleidt dit jaar vierhonderd studenten van de Arteveldehogeschool in Gent die plannen hebben om ondernemer te worden. Daarvan hebben er al 162 officieel het statuut van ondernemer.

Arteveldehogeschool is een koploper voor ondernemerschap van studenten. “De school geeft die initiatieven ook steeds meer een plaats in het gewone curriculum. Alle studenten moeten stage lopen, papers schrijven, projecten afwerken… De ondernemende jongeren kunnen het werk dat ze doen voor hun bedrijf nu ook gebruiken voor die taken. Dat is belangrijk. In het verleden haakten studenten soms af omdat ze de combinatie ondernemerschap en een thesis of projecten te zwaar vonden”, zegt Margot Vanden Bossche, coördinator van Idea Factory.

Je passie volgen

De school zet acht medewerkers in die gedeeltelijk zijn vrijgesteld om de studenten te begeleiden. Margot Vanden Bossche is coördinator en coach. Daarnaast heeft elk van de vijf expertisenetwerken van de school een eigen coach. Daarbij komen nog een coach voor het financiële aspect en één voor marketing. “Financiële kennis scoort het zwakst. Vanaf volgend jaar zetten we een apart programma op om de ondernemers de basisprincipes bij te brengen.” De lijst met ondernemersprojecten is divers. “Enerzijds volgen de ondernemers hun passie, zoals het ontwerpen van juwelen of kledij, fotografie, het organiseren van optredens enzovoort. Daarnaast willen studenten via het internet schaalbare producten en diensten aanbieden om snel een one million dollar business te worden.”

Aanstormend talent

Margot Vanden Bossche was vroeger zelf student-onderneemster, met een juwelenhandel en bemiddeling bij internationale stages. “Mijn ervaring biedt de studenten een realistische visie op het ondernemersbestaan. Dat appreciëren ze.” Intussen is al een resem ondernemers op die manier doorgegroeid. De bekendste is wellicht Matthias Browaeys, medestichter van WinWinner en later The Harbour, maar ooit begonnen als student kmo-management aan Arteveldehogeschool. Onder het aanstormend jong talent vinden we bijvoorbeeld student Jan Vandecaveye, die samen met ontwerpster Paulien Depuydt gepersonaliseerde tassen verkoopt onder de naam Pollie Fashion. Daarmee waren ze finalist op de Gentrepreneur Awards.

Heel Gent onderneemt

De ondernemerswerking van de hogeschool is ingebed in de bredere werking van Gentrepreneur, samen met andere hogescholen en de universiteit van Gent. Daarbij komt The Company by Gentrepreneur, een coöperatieve vennootschap waar student-ondernemers, in een veilige omgeving, de markt testen. Kandidaten moeten beschikken over een product dat marktrijp is en een jury daarvan overtuigen vooraleer ze een aandeel mogen kopen en toetreden. “Bij The Company werken ze in een netwerk en delen ze hun ervaringen met andere ondernemers. Er is ondersteuning op het vlak van boekhouding, verzekeringen enzovoort. Deze manier van werken is ook handig om in orde te blijven met het statuut van student, zodat er bijvoorbeeld geen verlies van kindergeld is. De aanpak van The Company is volgens mij uniek in Europa”, besluit Margot Vanden Bossche.

Meer in het topic: