Studentenleven in het slop

1 december 2020
Tekst
Peter Ooms
Studentenleven in het slop

Sebastiaan Jacobs was de laureaat van de Young Banker Challenge van BNP Paribas Fortis. De wedstrijd verliep grotendeels online, net als het grootste deel van het studentenleven van heel wat jonge mensen tijdens de coronacrisis.

“De challenge verliep in twee ronden: een eerste onlinetest tegen de tijd. Eerst was gepland dat de tweede ronde in levenden lijve plaatsvond, maar ook dat werd een virtuele test, onder druk van de omstandigheden. De contacten met de bank verlopen voorlopig dus helemaal digitaal”, zegt Sebastiaan Jacobs.

Doodzonde

Sebastiaan Jacobs is een masterstudent in de richting handelsingenieur in de beleidsinformatica van de KU Leuven. Hij kreeg de kans om een uitgebreide Erasmusstage te volgen aan het University College London (UCL). “Ik zit op kot in Londen, samen met enkele andere Belgische studenten die gelijkaardige richtingen volgen, aan andere instituten. Sommige daarvan organiseren nog een aantal lessen op de campus, maar bij ons verloopt alles uitsluitend digitaal. Het blijft doodzonde dat mijn jaar in Londen op deze manier moet voorbijgaan. Weliswaar zitten alle medestudenten in hetzelfde schuitje en doet iedereen moeite om af en toe een echte ontmoeting te organiseren.”

Sebastiaan Jacobs loopt een bijzonder traject. Hij kan één volledig masterjaar volgen aan een gerenommeerde managementschool in het Verenigd Koninkrijk. “Het komt erop neer dat ik in dit eerste masterjaar vooral de keuzevakken van mijn richting volg. Volgend jaar kom ik terug naar Leuven en dan neem ik de verplichte vakken op. Dan schrijf ik ook mijn thesis. Hier in Londen volg ik nu de grote groepsprojecten die hier gelden als masterproef. Het is veel werk, maar ook heel interessant en plezierig.”

Hypercompetitieve sfeer

Het duurt nog even voor hij is afgestudeerd, maar toch is Sebastiaan Jacobs al bezig met de voorbereiding van zijn sollicitatie. De deelname aan de Young Banker Challenge moet een positief punt op zijn cv vormen. Daarnaast heeft hij al een aantal stages achter de rug, waaronder bij Deloitte in de afdeling Financial Services Industry Audit. Later dit jaar volgt een andere stage, waarvoor hij al voorstellen heeft. Daarnaast is hij heel actief in Briks, de beleggingsvereniging voor studenten. Heeft hij daarbij voldoende contacten met bedrijven? “Dat is net positief aan de omgeving in Londen. Hier zijn studenten zeer sterk gericht op de bedrijven uit de financiële sector. De aanwervingscyclus van de banken start veel sneller, met meer events voor studenten. Onder de studenten en kandidaten heerst een hypercompetitieve sfeer. Ik heb de indruk dat het veel moeilijker is om een job in een financiële instelling te krijgen in Londen dan in België. Het klopt dat de markt hier veel groter is, maar er zijn ook veel meer kandidaten die er willen werken. Ik denk dat het er in België een stuk relaxter aan toe gaat.”

Verantwoordelijkheid en teamwerk

Sebastiaan Jacobs is er nog niet uit welke job hij precies ambieert. “Ik focus me nu vooral op banken en consultingkantoren. Daarbij kijk ik in de eerste plaats of ik voldoende verantwoordelijkheid krijg in mijn eerste functie. Daarnaast is de bedrijfscultuur, met veel jonge mensen in mijn team, voor mij belangrijk.”