Privacyverklaring

Gebrekkige integratie systemen verhindert optimale rapportering

12 september 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
TOM WOUTERS (FOTO SD WORX)

Driekwart van de bedrijven die internationaal actief zijn, zet stevig in op de digitalisatie van de werkvloer. Maar bijna de helft van die bedrijven heeft nog een weg af te leggen qua integratie van verschillende systemen. Dat verklaart wellicht ook waarom werknemers moeilijk het overzicht behouden over alle toepassingen.

Dat  blijkt uit een studie van de Europese hr-dienstenverlener SD Worx bij 4.833 werkgevers en 16.011 werknemers in zestien Europese landen.

Komatsu Europe International

“Met meer dan 60.000 werknemers over de hele wereld, zit de druk hoog om onze payroll adequaat en in lijn met de lokale vereisten te organiseren”, vertelt Frank Heuts, General Manager Human Resources bij Komatsu Europe International. “Daarnaast zijn er ook tal van werknemers die binnen Europa in een land werken dat niet hun thuisland is. Dat vraagt een gespecialiseerde kennis over enerzijds de lokale regelgeving wat betreft payroll en anderzijds ook de internationale payroll in het algemeen. Als internationale speler is het dus belangrijk om een globaal overzicht te hebben. Een vlotte integratie van onze systemen staat hoog op onze agenda.”

Internationaal actieve  bedrijven nemen het voortouw

73% van de Belgische bedrijven die internationaal actief zijn,  zet zich in voor een optimale digitalisatie op de werkvloer. Bij de lokaal actieve is dat 65%. De prioriteiten bij Belgische werkgevers verschillen een beetje. Over alle landen heen is de prioriteit nummer één het trainen van medewerkers in digitale vaardigheden; bij de Belgische werkgevers staat dit in de top drie.

Nood aan integratie van hr-systemen

Er is nood aan meer integratie van de verschillende toepassingen. Zo signaleert 40% van de medewerkers in Belgische bedrijven die internationaal actief zijn, dat ze moeilijk het volledige overzicht op digitale toepassingen bijhouden. Iets minder dan de helft (46%) van deze bedrijven spreekt van een hoge tot volledige integratie van hun HR-systemen. Bij de lokaal actieve bedrijven in België is dat een stuk minder, namelijk een kwart (24%). Dubbel zoveel internationaal actieve Belgische bedrijven zijn er al concreet mee aan de slag. Er is in elk geval nog werk aan de winkel.

Uit de cijfers blijkt ook dat alle tools op een gebruiksvriendelijke, gecentraliseerde manier geïntegreerd moeten worden, zo zegt Tom Wouters, Chief Products Officer bij SD Worx. “Pas als de applicaties volledig met elkaar geïntegreerd zijn, kun je ze toegankelijk maken via één mobiele app, zodat je als medewerker of als hr-professional al je HR-transacties bij elkaar hebt. Hiermee kun je data uitwisselen, wat meerwaarde biedt met onder andere rapportages die interessante inzichten opleveren."

Internationale bedrijven investeren meer in rapporten voor payroll

Zowel internationale als lokale organisaties zien het belang van integratie voor betere rapporten en analyses. Maar slechts 37% van de lokale Belgische bedrijven heeft systemen die een vlotte rapportage van payrollgegevens mogelijk maakt. Bij Belgische bedrijven die internationaal actief zijn, is dat 61%.

56% van de Belgische internationale bedrijven brengt alle payrollgegevens samen met data uit hr-systemen. Bij de lokale Belgische bedrijven is dit slechts 28%.