Privacyverklaring

Tricount initieert betalingen in de app dankzij banking-as-a-service

28 maart 2022
Tekst
Peter Ooms

De Tricount-app om de kosten van weekendjes en andere activiteiten onder vrienden te verdelen, maakt intussen gebruik van de bankfunctionaliteit van Aion en Mastercard om de onderlinge betalingen in de app zelf op te starten.

Met Tricount kunnen gebruikers rekeningen snel en gemakkelijk splitsen, uitgaven categoriseren per type en openstaande saldi vereffenen via geïntegreerde betaalmethoden. De gratis app werd in 2010 gelanceerd. Tricount bedient momenteel meer dan 5,2 miljoen geregistreerde gebruikers.

In-app betalingen

De nieuwe, in-app betaalfunctionaliteit neemt de laatste belemmeringen in het uitgavenbeheerproces weg. Zo maakt het het delen en berekenen van kosten snel en eenvoudig. Tricount-gebruikers kunnen nu rechtstreeks in de app geld overschrijven vanaf hun bankrekening, op elk moment en volledig op afstand zonder dat rekeningnummers uitgewisseld moeten worden. Door de nieuwe dienst kunnen gebruikers in de app uitgaven terugbetalen via een one-click bankoverschrijving.

Eerder moesten de deelnemers nog gebruik maken van een andere app zoals Bancontact of Payconiq in België, Paypal of een van de vele lokale betaalmogelijkheden. Dat vereiste wel telkens een bijkomende stap zoals het verlaten van de Tricount app,of het intikken van een rekeningnummer. Voor sommige betaalsystemen moet je dan weer fysiek in elkaars nabijheid zijn. Dat is nu allemaal niet meer nodig. Tricount registreert en controleert namelijk de rekeningnummers en de identiteit van de gebruikers bij hun inschrijving. Wanneer de betaling effectief moet gebeuren, geven de gebruikers daarvoor hun goedkeuring in de app. Dan gaan ze meteen naar hun eigen bankapplicatie. Daar moet de gebruiker zich alleen nog identificeren en de transactie goedkeuren zoals voor elke betaling.

Guillebert de Dorlodot en Jonathan Fallon (rechts) stichters van Tricount.

Groei met drie cijfers

“We lanceerden Tricount om het delen van rekeningen tussen vrienden en familieleden gemakkelijker te maken. De laatste tien jaar hebben we een driecijferige jaarlijkse groei doorgemaakt. Terugbetaling via directe bankoverschrijving was een langverwachte functie voor onze Belgische gebruikers, en we geloven dat dit een van de eerste PSD2-integraties is die echt zinvol is voor consumenten.”Dat zegt Guillebert de Dorlodot, die samen met Jonathan Fallon Tricount heeft opgericht.

Jonathan Fallon: “We lanceren deze functionaliteit nu in België en straks in Luxemburg. Op die manier zullen we ook snel weten of onze gebruikers hiervoor openstaan. Dan kunnen we beoordelen hoe we hiermee verder gaan. In eerste instantie overwegen we een verdere uitbreiding naar andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Italië. Maar we denken ook aan nieuwe functies zoals de automatische ingave van de kosten via de rekeninginformatie van onze gebruikers die daarvoor hun toestemming geven.”

Bedrijven zijn klaar

Voor Kim Van Esbroeck toont deze eerste Belgische toepassing goed aan dat bedrijven klaar zijn om banking as a service te gaan toepassen. “Tricount kan nu die betalingsdiensten integreren in zijn eigen omgeving, zonder dat het een banklicentie heeft of moet investeren in banktechnologie. Door gebruik te maken van de juiste API’s kunnen wij zorgen dat zij deze dienst kunnen aanbieden. Wij doen wel geen toegeving op het vlak van veiligheid en privacy en zien er streng op toe dat de behandeling van de rekeningnummers door Tricount volledig volgens de regels verloopt.”

Jonathan Fallon: “Daarvoor hebben we kleine aanpassingen doorgevoerd aan onze procedures, maar die pasten in onze gewone ontwikkelingen en verbeteringen. Op vier maanden tijd hebben we dit kunnen realiseren. Daarbij hebben we vooral veel aandacht besteed aan het testen van de toepassing.”

Europese ambities

Aion werkt nu al aan de volgende projecten van andere bedrijven en heeft zich als doel gesteld om er een dertigtal op te starten dit jaar. “Het is onze ambitie om de grootste Banking-as-a-Service speler van Europa te worden”, zegt Kim Van Esbroeck.

Ook voor Mastercard is deze toepassing een primeur in België. Henri Dewaerheijd, Country Manager van Mastercard Belux: “We zijn verheugd dat onze fintech-partners Aion Bank, Vodeno en Tricount hebben gekozen voor het Mastercard Open Banking Connect-netwerk om veilige en eenvoudige overschrijvingen tussen gebruikers mogelijk te maken. De toepassing van (PSD2) ‘Payment Initiation-as-a-service’ is een primeur voor Mastercard in België. We kijken ernaar uit om deze technologie op grote schaal in te zetten, zo maken we innovatieve toepassingen voor betalingsinitiatie of datadiensten eenvoudig voor fintechs of merchant apps.”

Meer in het topic: