Trump of Biden: het maakt niet uit

5 november 2020
Trump of Biden: het maakt niet uit

De VS hebben gekozen tussen Donald Trump en Joe Biden. De hele wereld wacht nog op het resultaat. Maar wat betekent dit voor de economie en de investeerders?

“Er is de afgelopen weken geen dag voorbijgegaan zonder dat er een beoordeling is gevraagd van het duel tussen Donald Trump en Joe Biden. Volgens de ondertoon van de geformuleerde vragen zou de uitkomst in de komende maanden een enorme impact op de markten kunnen hebben’, schrijft Philipp Vorndran, Capital Market Strategist bij Flossbach von Storch.

Langetermijnperspectief

“Wij gaan er echter van uit dat de uitkomst nauwelijks relevant is, althans vanuit het perspectief van investeerders . Noch Trump noch Biden zal iets kunnen veranderen in de belangrijkste kapitaalmarktdrivers. Niet in het beleid van de centrale bank, dat lange tijd expansief zal blijven - mogelijk permanent (omdat het moet vanwege de schuldniveaus). Ook zullen de fiscale prikkels niet verdwijnen gezien de corona-effecten op de Amerikaanse economie. En last but not least, het conflict met China: ook dat zal voortduren, waarschijnlijk met onverminderde ernst. Het maakt niet uit wie er in de toekomst in het Witte Huis zit. Joe Biden zou niet afwijken van de "America First Doctrine", die onder hem iets anders zou worden genoemd. Daarom hebben de Amerikaanse verkiezingen geen directe invloed op onze investeringsstrategie. Toch volgen we de telling op de voet.

De afgelopen weken is ons ook vaak gevraagd wat er met de hervorming van de vennootschapsbelasting zou gebeuren als Joe Biden de verkiezingen zou winnen. Een omkering van de transactie? Het is absoluut niet zeker dat hij deze belastinghervorming volledig zal terugdraaien. En als hij het terugdraait, in welke mate dan ook, zal het op zijn vroegst in 2022 een kwestie zijn.

In ieder geval is er één ding dat we niet mogen vergeten in de discussie: het verkiezingsprogramma van de Democraten heeft het ook over fiscale stimuli; ongeveer zeven biljoen dollar voor minimumlonen, infrastructuurprojecten en het gezondheidszorgsysteem. Dus zelfs als een mogelijke Bidense regering bedrijven minder geeft, zal de Amerikaanse economie als geheel een andere Amerikaanse dollar ontvangen. Het komt erop neer dat de herverdeling, als die plaatsvindt, geen blijvende schade mag toebrengen aan Amerikaanse bedrijven met robuuste bedrijfsmodellen.

Impact is moeilijk te voorspellen

“Hoe dan ook, wij als langetermijnbeleggers zouden moeten afzien van pogingen om zo precies mogelijk te anticiperen op mogelijke effecten. U herinnert zich misschien de verkiezing van Donald Trump vier jaar geleden: op dat moment gingen bijna alle marktwaarnemers ervan uit dat er grote tegenspoed op komst was en dat er mogelijk paniek zou uitbreken. Dat is allemaal niet gebeurd. In plaats daarvan begon de Amerikaanse markt sterk te stijgen. In de eerste 15 maanden van Trump's ambtstermijn steeg de S&P 500 vrijwel zonder enige tegenslag. Historisch gezien was de volatiliteit nog nooit zo laag als tijdens die fase. Met andere woorden, precies het tegenovergestelde van de verwachte chaos”, zegt Philipp Vorndran.