Privacyverklaring

“Tussen bankkredieten en achtergestelde leningen”

1 december 2020
Tekst
Peter Ooms

Winwinleningen op grote schaal

Look&Fin stond al bekend om zijn oplossingen met betrekking tot crowdlending. Nu zet het de Winwinlening, een initiatief van de Vlaamse overheid en uitgevoerd door PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), op grote schaal in de markt. Bedrijven krijgen zo zicht op een alternatieve financiering tegen een interessante rentevoet.

Look&Fin maakt gebruik van de initiatieven van de drie Belgische gewesten om het spaargeld van particulieren te activeren om kmo’s te financieren. Onlangs heeft Vlaanderen nog aanpassingen doorgevoerd aan de Winwinlening, waardoor de aantrekkelijkheid ervan is vergroot. Brussel staat op het punt om de Prêt Proxi te lanceren en Wallonië werkt aan een verbetering van de bestaande Coup de Pouce-lening.

In de drie gevallen genieten particulieren een aantal fiscale voordelen wanneer ze geld ter beschikking stellen aan lokale bedrijven. De initiatiefnemers mikten in de eerste plaats op familie, vrienden en kennissen van de bedrijfsleider. Dat was voor een stuk de verklaring voor het beperkte succes van de maatregel in Vlaanderen en Wallonië. Niet elke ondernemer heeft rijke vrienden.

Netwerk van 33.000 beleggers

Look&Fin heeft al een netwerk van 33.000 beleggers die meteen in het systeem kunnen stappen. Die zijn op zoek naar rendement en aarzelen niet als ze een opportuniteit zien. “Recent hebben twee vastgoedkantoren nog een grote lening kunnen ophalen. Brody heeft een miljoen euro opgehaald in 35 seconden”, zegt Kevin Bovyn, business development manager van Look&Fin.

Door de overheidssteun worden de Winwinleningen een stuk goedkoper dan de gewone financiering van Look&Fin. “Concreet zullen kmo's rechtstreeks bij ons kunnen lenen aan een rentevoet tussen 0,875 en 1,75 procent per jaar. Dat is de vork die PMV vastlegt voor de Vlaamse leningen. Wijzelf mikken eerder op een maximum van 1,5 procent. De bedragen van de leningen variëren van 50.000 euro tot 300.000 euro. De termijn zal bij Look&Fin op vijf jaar liggen. Het bedrijf ontvangt binnen 48 uur een financieringsvoorstel en we stellen de fondsen binnen vijftien dagen ter beschikking”, zegt Kevin Bovyn.

Hij wijst erop dat de Vlaamse overheid de bestaande regeling recent heeft aangepast. Het maximumbedrag dat bedrijven kunnen lenen, is opgetrokken van 200.000 euro naar 300.000 euro. Beleggers kunnen 75.000 in plaats van 50.000 euro inbrengen. De overheid verhoogt de waarborg voor de investeerders van 30 procent naar 40 procent. De looptijd kan nu variëren van vijf tot tien jaar en is niet meer vastgelegd op acht jaar.

Analyse ook voor Winwinleningen

Look&Fin wil de screening van de dossiers behouden zoals het dat in het verleden deed. “In de Winwinleningen zoals ze klassiek worden aangeboden, is er een overeenkomst tussen de ondernemer en de beleggers, zonder dat een derde partij een analyse maakt van het dossier. De betrokkenen moeten hun lening alleen correct registreren bij PMV en daarmee is de kous af. Wanneer Look&Fin start met de Winwinleningen willen we onze analyse uitvoeren om onze beleggers toch te beschermen”, zegt Kevin Bovyn.

“We hebben bij onze beleggersgemeenschap gepeild naar hun belangstelling voor leningen met gewestelijke fiscale incentives. Meer dan 75 procent heeft al laten weten dat ze hiervan gebruik wensen te maken”, vertelt Frédéric Lévy Morelle, ceo van Look&Fin in een persbericht.

Zij genieten dan ook een intrestvoet van gewoonlijk 1,5 procent en een belastingvoordeel van 2,5 procent. Daarenboven is er een waarborg door de overheid van veertig procent van het bedrag via fiscale aftrekbaarheid.

Aanbod uitbreiden

Look&Fin wil zijn bestaande netwerk en infrastructuur nu gebruiken om binnen een half jaar zo’n twintig miljoen euro aan spaargeld door te sluizen naar 150 kmo’s. De nieuwe formule past in een strategie van Look&Fin om gaandeweg zijn aanbod uit te breiden. Twee jaar geleden lanceerde het al de mogelijkheid om bij Atradius leningen te laten verzekeren tegen wanbetalingen. Op die manier is een belegger honderd procent zeker het kapitaal terug te krijgen. “Ze kunnen zo hun portefeuille samenstellen met een mix van investeringen die enerzijds heel veilig zijn en anderzijds ook aantrekkelijke rentevoeten bieden. De kost voor de verzekering moeten ze daar wel bijrekenen.”

Group-f: interessante aanvulling van de mix

Group-f is gespecialiseerd in schoonmaak voor bedrijven en particulieren. Het stelt daarnaast ook zijn hoogtewerkers ter beschikking via een huurformule. Die hoogtewerkers gebruikt het bedrijf om ramen schoon te maken. Het bedrijf telt 1.800 medewerkers en draait een omzet van 44 miljoen euro.

Group-f maakte al gebruik van de financiering van Look&Fin. In 2018 haalde het 800.000 euro op om een overname te financieren. Dat bedrag kwam exclusief van crowdlending. Een jaar later volgde nog een overname die voornamelijk door de banken werd gesteund. Toch nam het bedrijf nog een schijf van 100.000 euro op via het platform van Look&Fin, in de eerste plaats omdat de banken een verhoging van het eigen vermogen eisten.

Cfo Johan Desomere: “Die leningen via het platform van Look&Fin zijn achtergestelde leningen of ‘mezzanineleningen’ met een duurdere rentevoet. Ik vind het vooral interessant dat via de nieuwe formule van de Winwinlening geld ter beschikking komt tegen een veel lagere kost. Daarmee krijgen we nu een instrument dat zich tussen de bankkredieten en de achtergestelde leningen situeert. Het is een financieringsvorm die deel uitmaakt van een heel pakket aan methodes die we blijven gebruiken: van eigen middelen tot kaskredieten en alles wat daar tussenin zit. We zullen hier dan ook naar grijpen wanneer dat het best past in onze strategie. Voorlopig hebben we onze investeringsuitgaven van de hoogtewerkers al gepland, maar in de toekomst komen er zeker momenten waarop we aanvullende financiering nodig hebben.”

Kevin Bovyn: “Group-f is voor ons een goed voorbeeld van een bedrijf dat bij ons terugkomt voor een lening. Op onze website staat de lijst van bedrijven die we hebben geholpen. Vaak hebben die al verschillende financieringsrondes achter de rug. Het klopt wat Johan zegt: voor de meeste van de bedrijven is crowdlending een van de manieren die ze hanteren om zich te financieren.”

Meer in het topic: