Twaalf procent van Belgische kmo's onzeker of ze personeel kunnen betalen

5 november 2019
Twaalf procent van Belgische kmo's onzeker of ze personeel kunnen betalen

Belgische kmo’s hebben in vergelijking met hun Europese collega's hebben de Belgische kmo’s meer schulden. Vooral de in- en uitstroom van liquide middelen speelt hen parten.

Ons land heeft de kaap van 1.000.000 ondernemingen bereikt, dat maakt Statbel net bekend. België is een echt kmo-land, ze maken liefst 99,8% van alle Belgische ondernemingen uit. De Belgische kmo’s zijn in totaal goed voor bijna twee miljoen jobs, ofwel 64% van de totale tewerkstelling België.

In vergelijking met hun Europese soortgenoten hebben de Belgische kmo’s meer schulden, met een schuld/activa-ratio van 31%. Daarbij vertonen zij een lagere ratio eigen vermogen/activa. Elk van deze ondernemingen kent dus eigen uitdagingen, maar vooral de in- en uitstroom van liquide middelen speelt Belgische bedrijven parten. Dat blijkt uit de Global Business Monitor van financieel dienstverlener Bibby Financial Services. Meer dan een vierde (27%) van de Belgische kmo’s verwacht zich in de komende 12 maanden zorgen te maken over de eigen cashflow.

De troebele vooruitzichten op vlak van cashflow vertalen zich in zorgen om tijdig de betalingen van klanten (35%) te incasseren. Daarnaast twijfelen ze of ze aan verplichtingen tegenover leveranciers (23%) en de belastingen (23%) kunnen voldoen. Het is niet alleen een uitdaging om extern de financiering op pijl te houden: 12% van de Belgische kmo’s geven aan dat ze zich zorgen maken om werknemers op tijd te kunnen betalen. In andere woorden, maar liefst 120.000 Belgische kmo’s niet zeker of ze hun personeel tijdig kunnen betalen volgend jaar.