Privacyverklaring

“Veel afwisseling dankzij combinatie financiële en juridische taken”

2 januari 2023
Tekst
Stefanie Huybrechts

Mathieu De Visscher doet zijn eerste werkervaring op bij Feops, een technologiebedrijf dat software maakt om hartoperaties efficiënter en met minder complicaties te laten verlopen. De young potential werkt er als finance and legal administrator en is de rechterhand van cfo Isabelle Decroos. Hij koos voor deze job omdat hij zo zijn passie voor recht en bedrijfseconomie kan combineren.

“Vermits Feops een scale-up medtech-bedrijf is, telt de financiële afdeling slechts een paar personen”, zegt Mathieu De Visscher. Dat houdt in dat hij meteen veel verantwoordelijkheid kreeg en een deel van de taken van de financieel directeur overneemt. Zo voert hij iedere week alle betalingen uit. Naast zijn backofficeverantwoordelijkheden woont de jobstarter vergaderingen bij waar hij veel van opsteekt. “Onze auditor voerde onlangs de interim-audit uit. Daar was ik nauw bij betrokken. Naast de financiële taken in mijn pakket, maak ik ook contracten op, bijvoorbeeld NDA’s (non-disclosure agreements).” Dat zijn geheimhoudingscontracten die het bedrijf in staat stellen om vertrouwelijke informatie uit te wisselen. “De combinatie van financiële en juridische taken maakt dat geen enkele dag hetzelfde is.”

Opmaak van budget

Onlangs werd Mathieu De Visscher ook betrokken bij het opmaken van het budget voor de komende vijf jaar. “Dat ik al financiële modellen in Excel gemaakt had tijdens mijn opleiding, was een enorme hulp.” Al beseft hij nu wel dat het niet altijd zo rechtdoorzee is als in de economieboeken en heeft hij zijn kennis over Excel moeten bijschaven. “Hoewel ik de basis meehad, merkte ik dat er ruimte was voor verbetering. Het kan niet de bedoeling zijn om een uur te werken aan iets dat op een kwartier klaar kan zijn. Verder blijft het opstellen van financiële modellen altijd een beetje giswerk omdat ze gebaseerd zijn op assumpties. Daarom is het van belang om de veronderstellingen goed te onderbouwen en het voorzichtigheidsprincipe toe te passen. Ook scenarioanalyse draagt bij tot een onderbouwd budget. Het zijn allemaal tools waarmee je kunt vermijden dat het slechter uitdraait dan verwacht”, legt Mathieu De Visscher uit.

Financiering van 3,3 miljoen euro

“Aangezien Feops een scale-up is, halen we regelmatig extra kapitaal op om het bedrijf verder te laten groeien.” Onlangs tankte het biotechbedrijf zo’n 3,3 miljoen euro kapitaal bij via een converteerbare lening. Het kapitaal is afkomstig van het European Innovation Council and SMEs Executive Agency (Eismea)-fonds en de bestaande investeerders Capricorn, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Valiance. De investering is de eerste stap van een nieuwe kapitaalronde die gepland is voor 2023.

Meer in het topic: