Privacyverklaring

Verzekeringspremies gaan door het dak

27 februari 2020
Tekst
Peter Ooms

Uit een onderzoek van makelaar Marsh blijkt dat in de hele wereld de verzekeringspremies stijgen vooral voor brand en bestuurdersaansprakelijkheid. In Europa bedraagt die verhoging zeven procent.

Uit het Marsh onderzoek blijkt dat wereldwijd de verzekeringspremies - op jaarlijkse basis bekeken - verhogen met 11%. Het is het negende kwartaal op rij dat een prijsstijging wordt opgetekend. Alle geografische regio’s wereldwijd melden een gemiddelde prijsstijging van 5% of hoger. De absolute topper is de Stille Oceaan regio met 21%, een driemaandelijkse trend die zich ondertussen al drie jaar voortzet.

In Europa zette zich in 2019 de gestage tendens door van stijgende prijzen. Dat leidde tot een algemene stijging van 7%, dit na jaren van egale of zelfs dalende prijsbewegingen. Dit werd vooral veroorzaakt de stijgende brandverzekeringpremies.

Marsh Global Insurance Market Index

De wereldwijde stijging, met bijna 18%, van de verzekeringspremies voor Financiële en Professionele (FinPro) dekkingen wordt voornamelijk aangestuurd door de aanhoudende stijgende tendens in de D&O verzekeringen (bestuurdersaansprakelijkheid).

De verzekeringspremies voor property (brand) tekenden een stijging op met gemiddeld 13%, een voortzetting van de gestage toename van de premies.

Premies voor ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekeringen nemen een stijging met 3% voor hun rekening.

Regionaal werden volgende prijsstijgingen opgetekend (steeds op jaarlijkse basis becijferd):

  • Verenigde staten:10%,
  • Verenigd Koninkrijk:14%,
  • Europa: 7%,
  • Latijns-Amerika en de Caribbean: 7%,
  • Azië: 6%
  • Pacific: 21%.

Europa

De prijs voor brandverzekeringen in de EU steeg met 10. Dat is de vijfde opeenvolgende kwartaalverhoging, na een periode van meerdere jaren van vlakke of dalende prijsbewegingen. In de meeste landen stegen de premies tussen 5% en voor 10%. En dat zowel voor de verzekering van onroerend goed dat gevoelig is aan natuurrampen als voor de verzekering van onroerend goed waar weinig of geen risico is voor natuurrampen.

Prijsevolutie verzekeringspremies in Europa
Prijsevolutie verzekeringspremies in Europa

De premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen stegen met 5%, het vijfde opeenvolgende kwartaal van verhogingen. Net zoals in het Verenigd Koninkrijk zijn deze verhogingen aangestuurd door stijgende D&O premies die in de meeste grote landen toenamen met 10%. Deze werden vooral waargenomen in de financiële instellingen.

In een reactie op de bevindingen besluit Céline Verhaegen, placement Leader bij Marsh: “De impact van natuurrampen en toenemende bezorgdheid voor trends inzake procesvoering hebben voor veel verzekeringskopers geleid tot prijsstijgingen. De wereldwijde prijzen zijn nu twee jaar lang elk kwartaal gestegen, en hoewel de capaciteit grotendeels sterk blijft, is er in bepaalde productlijnen en regio's sprake van aanscherping. "

Meer in het topic: