Winkel zonder cash

4 september 2019
Winkel zonder cash

Sinds gisteren kunnen klanten in de Ikea-vestiging in Eindhoven niet meer met cash geld betalen. Het proefproject loopt tot januari 2020 waarna de meubelketen de resultaten zal evalueren.

De test komt er omdat de winkelketen heeft vastgesteld dat de overgrote meerderheid van de klanten nu toch al elektronisch betaalt via een bankkaart, kredietkaart of cadeaukaart. Maar ook voor de handelaars biedt elektronisch betalen natuurlijk een aantal voordelen: het is veiliger en het zou volgens Betaalvereniging Nederland bovendien goedkoper zijn. Rekening houdend met alle kosten zou een pinbetaling 19 eurocent kosten en een cashbetaling 29 eurocent.

Niet mogelijk in België

Ook in België is er een duidelijke tendens om meer via elektronische weg te betalen, hetzij via een kaart of via de smartphone. Toch zijn winkeliers in België – behoudens een aantal uitzonderingen – nog steeds verplicht om contant geld te aanvaarden. In Nederland bestaat die verplichting niet.

Definitief beslecht is de ‘war on cash’, de oorlog tegen contant geld, nog niet. Zo zette de gemeente Leiden begin dit jaar juist een punt achter een half decennium gedwongen pinnen. Sowieso blijkt uit onderzoek dat contant geld verre van dood is. Nederlanders mogen graag vooroplopen, maar gemiddeld voldoen Europeanen nog altijd vier op de vijf transacties aan de kassa contant, constateerde beveiligingsbedrijf G4S vorig jaar in een rapport. Dat ondervond eerder ook Ikea zelf. Een eerdere proef met cashloos afrekenen in Zweden, nota bene hét land van het elektronische betalen, kreeg geen vervolg.

Bron: Retail Detail, De Volkskrant