Privacyverklaring

Fusies & Overnames: “2021 wordt een topjaar”

6 mei 2021
Tekst
Peter Ooms

Corona heeft op de pauzeknop gedrukt voor de activiteit rond fusies en overnames, maar eind 2020 kwam de markt weer op gang. Die beweging versnelt zich nog in de eerste maanden van dit jaar.

“Vandaag zet het herstel zich door, maar wel in gespreide slagorde. In de zwaarst door corona getroffen sectoren zoals evenementen, reizen en horeca zien we haast geen transacties. Als er overnames zijn, gaat het over bedrijven in moeilijkheden. Een groot deel van de economie ondervindt nauwelijks hinder van de pandemie, in tegendeel zelfs: thema’s als technologie, IT, gezondheid of energietransitie blijven doorlopen. Er was een vertraging in het aantal overnames vorig jaar, maar nu zetten die dossiers zich door en er komen er nog een aantal bij. Daarom verwacht ik dat dit jaar een topjaar wordt voor fusies en overnames”, zegt Filip Mariën, partner bij Marktlink.

Die tendens wordt nog versterkt door een aantal omstandigheden.

· Er is veel cash. Heel wat private-equitykantoren hebben veel geld aangetrokken in hun fondsen en zijn het nu aan zichzelf verplicht om dat kapitaal aan het werk te zetten. Ze zijn koortsachtig op zoek naar bedrijven om over te nemen. Dat zet de verkopers in een sterke positie. De betaalde multiples blijven langzaam stijgen.

· Lage intresten blijven zorgen voor goede financieringscapaciteiten van overnemers.

· De babyboomers gaan met pensioen. De volgende generatie is soms niet happig en daarom overwegen heel wat families een gehele of gedeeltelijke verkoop. Soms hebben ze net ambitieuze groeiplannen en kijken daarom uit naar investeerders met sectorkennis, een netwerk en voldoende middelen.

· Heel wat markten zijn aan consolidatie toe. “Wij zien heel wat overnames die passen bij concentratiebewegingen in sectoren waaronder de verzekeringsmakelaars, accountants en bouwtechnieken.”

Overnamestructuur

Toch heeft de crisis ook een effect, maar dan vooral in de structuur van de overnames. De onzekerheid door de crisis ziet Filip Mariën weerspiegeld in het toegenomen gebruik van formules als earn-out, verkopersleningen enzovoort. Marktlink richt zich in de eerste plaats op de kleinere organisaties. Aan de onderkant van dit segment ziet het een groot interesse van ervaren managers uit grote ondernemingen die nog voor zichzelf willen beginnen en daarvoor een overname overwegen. Het gaat dan om de kleinere dossiers tussen een en vijf miljoen euro.

Makelaar in bedrijven

Marktlink treedt op zoals een vastgoedmakelaar, maar dan voor bedrijven. Families die hun bedrijf van de hand willen doen of zich willen versterken met een overname, krijgen ondersteuning op het vlak van selectie van mogelijke kopers of verkopers, de waardering, due diligence, financiering, onderhandeling enzovoort. Marktlink werd 25 jaar geleden opgericht in Nederland en heeft in 2019 een kantoor geopend in België en Duitsland. In het kantoor in Antwerpen werken nu zeven medewerkers. Dat moeten er snel vijftien worden. Straks komen daar nog vestigingen in Scandinavië en het VK bij.

Meer in het topic: