Benelux Corporate Finance Network gaat van start

1 april 2021
Benelux Corporate Finance Network gaat van start

16 universiteiten en business schools uit België, Nederland, Luxemburg en Noord-Frankrijk (Lille) werken samen om een netwerk voor corporate finance op te zetten. Eerste voorzitter van het managing committee is professor Marc Deloof van de Universiteit Antwerpen.

“Het doel is om het netwerken uit te bouwen waar onderzoekers ideeën kunnen uitwisselen en hun onderzoek presenteren. We mikken daarbij specifiek op kansen voor jonge academici en op een grotere internationale samenwerking. We bouwen verder op de bestaande Corporate Finance Day, een jaarlijkse workshop die we intussen al 18 jaar organiseren, telkens in een andere universiteit. Er zijn niet zoveel congressen over de thematiek en we zagen dit evenement jaarlijks groeien met een steeds internationaler publiek. Dat heeft ons ertoe aangezet om het initiatief te versterken en uit te breiden,” zegt Marc Deloof. Hij was ook de organisator van de allereerste Corporate Finance Day.

Het netwerk legt nu al de link tussen corporate governance onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam (VU en UvA), Antwerpen, Brussel (ULB), Gent, Groningen, Hasselt, Leuven, Lille (SKEMA en IESEG), Louvain-la-Neuve, Luik, Luxemburg, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Breed pallet aan thema’s

Thema’s die nu vaak aan bod komen in academisch onderzoek zijn de financiering van startups en scale-ups, entrepreneurship & finance, initial coin offerings en crowdfunding. “Maar in ons eerste maandelijkse online seminarie op 20 april komt Wouter Torsin van HEC Liége een onderzoek toelichten op basis van tekstanalyses van de documenten voor initial coin offerings. Het onderzoeksveld is dan ook erg breed.”

Zelf voert Marc Deloof onderzoek over de financiering van kmo’s, maar hij werkt ook aan historisch onderzoek over de Brusselse Beurs in de loop van de voorbije 150 jaar op basis van de archieven die werden overgedragen.

Op 24 september organiseert het netwerk dan weer de Corporate Finance Day. Die vindt dit jaar plaats in Rotterdam.