Privacyverklaring

“Controleren wat de impact is van de duurzame ingrepen”

1 februari 2022
Tekst
Peter Ooms

Financiële analisten buigen zich over ESG-rapporten

De uitreiking van de BVFA-awards werd mooi ingeleid met enkele presentaties en een debat over de duurzame doelstellingen van bedrijven en hoe de financiële sector die prestaties kan analyseren en verwerken.

Hoezeer de thematiek leeft bij de beursgenoteerde bedrijven werd meteen duidelijk. Guillaume Boutin, ceo Proximus, was gastheer van het evenement en hij benadrukte hoe diep duurzaamheid in de strategie van het bedrijf doorgedrongen is. “Duurzaamheid staat al lang op de agenda van Proximus, maar in de voorbije jaren hebben we die sense of purpose volledig in de strategie van het bedrijf verweven. We willen niet alleen financiële winst boeken, maar ook een positieve impact hebben op onze medewerkers, de maatschappij en het milieu. Dat is ook essentieel in de war for talent omdat het belangrijke thema’s zijn voor jonge mensen. De voorbije periode heeft ook aangetoond dat de bekende megatrends weldegelijk een grote invloed hebben en zij bepalen intussen onze strategie: klimaatverandering, cybersecurity en war for talent. Proximus heeft in dat kader beslist om tegen 2040 net zero te bereiken en dat is ingebed in alles wat we doen.”

Wetgeving

Dergelijke strategische doelstellingen hebben automatisch een weerslag op de manier waarop bedrijven communiceren over hun resultaten. Wim Allegaert, voorzitter van de Belgian Investor Relations Association, wees echter op een belangrijke handicap die de betrokkenen nu op het vlak van de verplichte rapportering ondervinden. “De wetgeving en de regels zijn nog altijd niet definitief vastgelegd. Als investor relations managers kunnen we wel een deel van de puzzel leggen met de stukjes die we al kennen, maar we moeten ook wachten tot we weten hoe de laatste regels er zullen uitzien.”

Tijdens het debat legde panelleider Rudy Vandorpe, head of portfolio management ING, een aantal belangrijke discussiepunten voor. Om het gesprek te openen, gaf Ophélie Mortier, responsible investment strategist bij Degroof Petercam, eerst een stand van zaken op het vlak van wetgeving en regels. “Het is belangrijk om te bedenken dat die Europese regels er allemaal zijn gekomen in de nasleep van de duurzame plannen van de commissie. Deze hebben drie bedoelingen:

  • Het kapitaal heroriënteren naar de echte economie waar de inclusieve en duurzame groei gerealiseerd moet worden na de coronacrisis.
  • Systematische integratie van de duurzaamheidsrisico’s voor alle partijen in de financiële sector.
  • De strijd aangaan tegen het kortetermijndenken van de kapitaalmarkten door meer transparantie en de promotie van de lange termijn.

Mark Reid, cfo van Proximus: “De nieuwe regulering is een belangrijke pilaar van de verandering in onze maatschappij. Proximus als bedrijf omarmt die veranderingen en integreert de filosofie van die regels al een aantal jaren in zijn werking door middel van een ESG-policy. De regelgeving komt daar bovenop en versterkt dat nog.”

Leerproces

Ophélie Mortier: “Je moet ook weten dat de realisering van die duurzame doelstelling veel geld zal kosten. Alleen al voor de strijd tegen de klimaatverandering zal wereldwijd een triljoen dollar nodig zijn. Tegelijk is er een gebrek aan duidelijke indicatoren om investeringen objectief te beoordelen op hun duurzaamheid. Dat maakt de implementatie nu nog moeilijk, maar het is een leerproces waar we allemaal door moeten.”

Ita Demyttenaere, hoofd van het Benelux Client Advisory-team van Sustainalytics, een leverancier van duurzaamheidsdata voor de financiële sector: “Binnen de ESG-regels zal Europa duidelijk de klemtoon leggen op de klimaatverandering. De E zal een stuk belangrijker worden dan de S en de G. Logisch als je weet dat Europa tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn, dat is gewoon dringender. In dat kader valt op dat exclusies door financiële partijen de meeste zichtbaarheid krijgen. In Nederland heeft het pensioenfonds APG zo beslist om volledig uit de sector van de fossiele brandstoffen te stappen.”

Ophélie Mortier: “Maar de regulering verbiedt niet om te investeren in bepaalde bedrijven. Ze verplicht wel om duidelijk te maken wat je zal doen en dan aan te tonen dat je je aan die richtlijn houdt. Onze mening is dat er hoe dan ook een minimum engagement moet zijn. In de energiesector bijvoorbeeld willen we toch zien dat bedrijven moeite doen om hun paradigma te wijzigen en mee te gaan in de transitie naar een economie zonder koolstof. In de analistengemeenschap groeit ook het besef dat het werk meer is dan het uitsluiten van bedrijven. Het is ook nodig om te controleren wat de impact is van de ingrepen die het bedrijf doet en de best practices die het hanteert.”

Data

“Het bijeenbrengen van de data blijft een moeilijke zaak”, zegt Ita Demyttenaere. “Vaak zijn het verschillende thema’s waarvoor andere teams verantwoordelijk zijn zoals environment, social en governance. Voor milieu heb je dan nog subthema’s zoals koolstof, biodiversiteit, afval enzovoort. Al die teams hebben nu nog geen standaarden voor welke data en de kwaliteit daarvan. Als dataleverancier is het dan moeilijk om die gegevens te ontvangen en ze te beoordelen op een gelijkaardige manier. Je moet weten dat wij ratings opstellen voor meer dan 13.000 bedrijven. Daarbij komt dat investeerders ook nog niet evenveel betalen voor een duurzaamheidsrating als voor een financiële analyse.”

Ophélie Mortier: “Wij rekenen steeds meer op de ruwe data van de individuele bedrijven over de individuele parameters. Wij willen bijvoorbeeld weten hoeveel water een bedrijf verbruikt en dat cijfer willen we jaar na jaar opvolgen. Dat is een heel andere manier van werken dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.”

Twee soorten analisten?

Ophélie Mortier: “Bij Degroof Petercam werken we aan een integratie van die competenties. Tegelijk behouden we een competentiecentrum voor duurzaamheid met specialisten die de ontwikkelingen op het vlak van regulering van nabij opvolgen. Zij ondersteunen de analisten die vaak in teams per sector werken en op die manier alle informatie bij elkaar kunnen brengen. Wanneer bedrijven nu aankondigen dat ze net zero willen zijn tegen een bepaalde datum, willen wij precies weten hoe ze dat zullen doen. Welke investeringen zijn nodig? Worden activiteiten afgestoten of zijn er overnames? Dat zijn aspecten die een financiële analist zeer goed in de vingers heeft. We zijn ervan overtuigd dat we die gecombineerde aanpak nodig hebben.”

Meer in het topic: