Privacyverklaring

Een op drie boekhoudkantoren verwacht omzettoename in 2023

25 augustus 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Andrea Piacquadio via Pexels

De boekhoudkantoren in België staan er goed voor: 34 procent geeft aan te verwachten dat hun omzet licht (25 procent), sterk (6 procent) of zeer sterk (3 procent) toeneemt in 2023.

De cijfers tonen een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Toen gaf 16 procent aan een toename in omzet te verwachten. Bovendien denkt 30 procent dit jaar een positieve nettowinstmarge te realiseren, waarmee de sector nipt boven het kmo-gemiddelde van 29 procent zit. Om de bedrijfsdoelen in 2023 te halen, zet 36 procent van de accountantskantoren in op het automatiseren van bedrijfsprocessen.

Wet- en regelgeving

“Belgische kmo’s staan er goed voor, maar kennen enkele uitdagingen. Eén daarvan is de impact van inflatie. Hoewel een kwart aangeeft geen effect te ondervinden, geeft de helft toch aan kosten niet te kunnen doorrekenen aan klanten”, zegt Wilco Kraaij, product line director accountancy bij Exact.

“Specifiek voor de sector is het bijhouden van wet- en regelgeving de grootste uitdaging voor vier op de tien boekhoudkantoren, net als het verminderen van handmatige administratieve handelingen (38 procent), gevolgd door het online samenwerken met klanten (34 procent).”

Om hun bedrijfsdoelen te halen, zet 36 procent van de kmo’s in accountancy vooral in op het automatiseren van bedrijfsprocessen. Op de tweede plaats volgt het uitbreiden van het aantal medewerkers (35 procent), gevolgd door het optimaliseren van digitale kanalen (34 procent).

Digitalisering kent hoge prioriteit

Uit de KMO Barometer blijkt verder dat accountants naar digitalisering kijken als een middel om meer cijfermatig inzicht te krijgen, betere zakelijke beslissingen te nemen, efficiënter te werken en meer kwaliteit te leveren. Wilco Kraaij: “Momenteel spelen data nog een beperkte rol bij de helft van de kmo’s (48 procent). Daar valt nog winst te behalen. Kmo’s zijn zich daarvan bewust: 55 procent geeft aan dat data-analyses leiden tot betere zakelijke beslissingen.” Voor 61 procent van de boekhoudkantoren is digitalisering van het bedrijf in 2023 een hoge prioriteit.

Accountants zetten in op kwaliteit

Om zich te onderscheiden van concurrenten zet bijna de helft van de boekhoudkantoren in op een persoonlijke benadering en een goede service en ondersteuning. Ook focussen kmo’s op het leveren van kwaliteit (43 procent). Bovendien zijn steeds meer accountants zich bewust van de adviesrol die ze kunnen vervullen voor kmo’s. Van de respondenten geeft 28 procent aan deze adviesrol verder te willen verdiepen in 2023. “Dat is een positieve ontwikkeling, want we weten dat 53 procent van de kmo’s in België verwacht dat een boekhouder hen coacht en adviseert over het runnen van het bedrijf. Slechts 12 procent van de accountantskantoren zet anno 2023 nog in op lagere prijzen en tarieven om zich te onderscheiden van concurrenten.”

Bron: Exact

Steun aan maatschappelijke doelen

Voor het eerst werden de respondenten van het KMO Barometer-onderzoek gevraagd naar hun mening over verantwoord ondernemen. Dit is terecht een hot topic, want 56 procent van de boekhoudkantoren geeft aan dat verantwoord ondernemen een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. Kijken we naar het beleid dat accountancykmo’s voeren, dan zien we dat dit vooral gericht is op het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de eigen organisatie (36 procent), gevolgd door het steunen van lokale maatschappelijke doelen door middel van sponsoring en giften (24 procent). Ook daar is nog groei mogelijk, want een kwart geeft aan geen specifieke initiatieven op poten te zetten rond verantwoord ondernemen.

De Exact KMO Barometer wordt sinds 2014 uitgevoerd in Nederland en België. Naast algemene rapporten zijn er ook sectorspecifieke resultaten beschikbaar voor de handel, productie, zakelijke dienstverlening, bouw en accountancy.