Privacyverklaring

‘Finance en hr behalen samen productiviteitswinst’

28 juni 2024
Tekst
Josefien De Bock
Beeld
Yannick Dewingaerden en Brigitte Lacroix

“Wij werken hard aan onze producten én aan het thuisgevoel”, klinkt het bij senior hr lead Brigitte Lacroix en Yannick Dewingaerden, financial manufacturing lead bij Owens Corning Tessenderlo. Bij de specialist in het isolatiemateriaal Foamglas® werken zij veel én graag samen. “Finance en hr gaan hand in hand.”

Brigitte Lacroix, senior hr lead, rekruteerde in de zomer van 2023 Yannick Dewingaerden. Hij is de opvolger van de toenmalige financieel directeur van Owens Corning Tessenderlo. De twee collega’s onderhouden sindsdien een sterk samenwerkingsverband.

Werken jullie veel samen? Human resources en finance lijken verschillende afdelingen.
Brigitte Lacroix: “We zien elkaar dagelijks omdat we deel uitmaken van het leidinggevende team van de productiesite. Met dat team komen we elke dag samen om de gang van zaken te bespreken.”

Yannick Dewingaerden: “We participeren in het strategische overleg. Daar komen ESG-topics op tafel, net zoals de vraag hoe we het bedrijf financieel gezond houden en tegelijk goed voor onze medewerkers zorgen.”

Brigitte Lacroix: “Op vlak van duurzaamheid is energie prioriteit. We doen veel inspanningen om onze productieprocessen milieuvriendelijker te maken. We zetten ook sterk in op het sociale luik. Het uitbouwen van een gelukkig en gezond team is een van de globale doelstellingen van Owens Corning. Net als de andere vestigingen geven we daar onze eigen invulling aan. Op internationale vrouwendag kozen wij ervoor om ál onze medewerkers pralines te geven. We koesteren ons menselijk kapitaal.”

Duurzaam ondernemen kost geld. Hoe gaan jullie daarmee om in jullie rol?
Yannick Dewingaerden: “Om de nodige financiële middelen te krijgen van het hoofdkantoor leggen we onderbouwde budgetcalculaties voor. Dat vergt inspanningen, maar het voordeel van werken met Amerikaanse collega’s is dat ze to the point zijn. Je hoeft geen lange case te schrijven, zolang de berekeningen correct zijn.”

Brigitte Lacroix: “Tessenderlo staat bekend als betrouwbare vestiging. Het geld dat we krijgen, gebruiken we om concrete resultaten te bereiken. We hebben onze cijfers op orde.”

Die cijfers moéten kloppen, want Owens Corning is beursgenoteerd. Welke impact heeft dit op jullie jobs?
Yannick Dewingaerden: “Onze boekhouding moet uiteraard volledig kloppen en we zijn verplicht om transparant te communiceren naar de aandeelhouders.”

Brigitte Lacroix: “Owens Corning heeft een sterke financiële focus. Ook al besteed ik veel aandacht aan de menselijke factor, de cijfers hebben prioriteit. Dat weerspiegelt zich in de evaluaties van onze medewerkers: die zijn erg prestatiegericht. Ik waak erover dat dit op een menselijke manier gebeurt. Cijfers zijn abstract. Ik vind het belangrijk dat iedereen weet: hoe kan ík mijn steentje bijdragen?”

Hr en finance werken intensief samen. Is dat bij andere afdelingen ook zo?
Brigitte Lacroix: “De meeste andere leidinggevenden zijn ingenieurs, waardoor ze technisch denken en spreken. Yannick en ik zorgen voor tegengewicht, hij vanuit het financiële en ik vanuit hr. Wij durven zaken in vraag te stellen om tot betere oplossingen te komen. Het is normaal dat je niet met alle mensen even goed overeenkomt. Ik ben een doener, maar om succes te bereiken, heeft een bedrijf ook denkers nodig. Je hebt die verscheidenheid nodig.”

Wat is de impact van de hogere loonkosten in België?
Brigitte Lacroix: “Onze fabrieken in China en Tsjechië maken dezelfde producten met minder loonkosten. Wij proberen het verschil te maken in kwaliteit en ook in flexibiliteit. Door te werken met een flexibele equipe van een zestigtal mensen kunnen we downsizen in periodes met minder volume zonder over te schakelen op economische werkloosheid.”

Yannick Dewingaerden: “Hoe je het draait of keert: we moeten de kosten onder controle houden. Maar we gaan daar menselijk mee om. We laten niemand gaan. Is het kalmer in de winter, dan zetten we onze vaste medewerkers in op andere activiteiten zoals onderhoud. We investeren in automatisering om onze efficiëntie te verbeteren, wat de loonkosten deels opvangt. Op die manier behalen we de productiviteitswinst.”

Brigitte Lacroix: “Onze mensen hebben een contract met Owens Corning, niet met een afdeling. Operatoren worden opgeleid zodat ze over de hele organisatie inzetbaar zijn. Dat kost geld, maar het levert veel op. Ik besef dat ik van geluk mag spreken dat we nog nooit een zware herstructurering hebben meegemaakt. We halen mooie resultaten en onze medewerkers voelen dat. Hierdoor zijn ze gemotiveerd en loyaal, velen werken hier hun hele loopbaan.”

Hebben jullie minder te kampen met de war for talent dan andere bedrijven?
Brigitte Lacroix: “Dat klopt. Volgens mij komt dit door de familiale en lokale sfeer. Veel mensen komen hier werken via familie of kennissen. Bovendien zijn Limburgers, zeker Kempenaars, honkvast. Voor meer loon in Antwerpen werken, daar passen velen voor.”

Hoe werkt Owens Corning aan diversiteit en inclusie?
Brigitte Lacroix: “We zetten sinds enkele jaren in op het aantrekken van vrouwen. Op leidinggevend niveau zijn we met twee vrouwen, op de werkvloer zijn er vandaag al zes. Een grote verandering want vroeger was dit een mannenbastion. Ik ga binnenkort met pensioen en ben blij dat ik een steen heb verlegd op het vlak van diversiteit. Dat gaat overigens verder dan gendergelijkheid, we zijn ook sterk bezig met inclusief leiderschap. Ook een harde productieomgeving kun je menselijker maken.”

Yannick Dewingaerden: “Binnenkort investeren we in een gebouw met aparte kleedkamers voor de vrouwen. Zo voelt iedereen zich veilig en welkom. En na een financieel topkwartaal, volgt een traktatie. Ik geloof dat zorg voor medewerkers bijdraagt tot een winstgevend bedrijf. Daarom functioneren finance en hr hand in hand.”