Fintech startup Aeco haalt 700.000 euro op bij SBB

12 november 2021
Fintech startup Aeco haalt 700.000 euro op bij SBB

Met de kapitaalinjectie wil Aeco groeien tot marktleider in geautomatiseerd fiscaal advies.

Aeco, een fintech startup van drie broers uit Leuven, haalt 700.000 euro op bij SBB Accountants & Adviseurs, naar eigen zeggen het grootste Vlaamse accountants- en advieskantoor. Aeco wil marktleider worden in het automatiseren van fiscale adviezen, een business die vandaag nog vooral manueel gebeurt. Via zijn software wil het fiscaal advies voor iedereen toegankelijk maken. SBB gelooft dat de technologie van Aeco de job van accountant aantrekkelijker kan maken en het zo de ‘war for talent’ in de sector kan winnen.

Snel, persoonlijk en begrijpelijk advies

Het klassieke beeld van de boekhouder met zijn map facturen onder de arm is verleden tijd. Vandaag werkt bijna elk accountancy-kantoor met software die automatisch boekingen doet en facturen verwerkt. Maar daar stopt het niet volgens Aeco. De fintech startup is ervan overtuigd dat de komende tien jaar ook de adviesrol van de accountant meer en meer geautomatiseerd zal worden.

Achter Aeco staan de drie broers Thomas, Arnout en Ruben Aertgeerts uit Leuven. Als fiscaal jurist, burgerlijk ingenieur en fysicus vormen ze een complementair team met een duidelijke missie: fiscaal advies aan bedrijven en ondernemers automatiseren. Aeco werd gelanceerd als beloftevolle start-up bij accelerator Start-it@KBC en is nu anderhalf jaar operationeel.

Thomas Aertgeerts, CEO Aeco: “De roep voor moderne dienstverlening en communicatie klinkt ook in de accountancy sector steeds luider. Zelfstandigen en bedrijven klagen vaak dat hun accountant te traag en moeilijk verstaanbare adviezen geeft. We zijn het gewoon om in alle aspecten van ons leven snel, persoonlijk en begrijpelijk geholpen te worden. Fiscale dienstverlening hinkt hier nog achterop. Elk advies op een ‘ambachtelijke’ manier neerschrijven in mails is niet meer van deze tijd. Adviezen worden zo te duur voor de klant en accountants hebben er simpelweg de tijd niet meer voor. Met Aeco willen we fiscaal advies automatiseren en ervoor zorgen dat de adviezen vlot leesbaar zijn én fris en modern ogen.”

Om fiscale experts te ondersteunen en hun expertise te automatiseren, ontwikkelden de broers een softwareplatform. Vraagt een klant bijvoorbeeld naar de fiscale voordelen van een elektrische wagen, dan kan de expert snel een eerste geautomatiseerd advies sturen. Door de software te koppelen aan boekhouddata, is het advies ook op maat van de klant.

Aeco gelooft dat de taak van accountants en fiscale experts verder zal evolueren. In de plaats van telkens zelf adviezen van nul te formuleren, zullen berekeningsmodellen een eerste advies aanreiken. Het is dan aan de accountant om het verder uit te leggen aan de klant en toe te passen.

War for talent

Raf Sels, CEO SBB Accountants & Adviseurs: “Dit is voor ons een belangrijke investering. De verdere automatisering van onze dienstverlening is al lang ingezet. We zijn uiteraard altijd geïnteresseerd in beloftevolle technologie die onze klanten en medewerkers het leven makkelijker kan maken. Maar er is nog een veel belangrijkere reden voor dit partnership. Zeker in het middensegment van accounting-bedrijven zijn accountants en financiële medewerkers knelpuntberoepen. De accountant die erin slaagt om de saaie administratieve taken zoveel mogelijk te automatiseren en financiële, fiscale en juridische gegevens automatisch in real time aan zijn klanten aan te bieden, maakt zo tijd en ruimte voor zijn medewerkers om voluit de boeiende rol van ondernemerscoach voor hun klanten op te nemen. We zijn ervan overtuigd dat jonge innovatieve spelers zoals Aeco de sleutel in handen hebben om de ‘war for talent’ in onze sector te winnen.”

Foto: De oprichters van Aeco: Arnout , Thomas en Ruben Aertgeerts