Privacyverklaring

Finfluencers: the good, the bad and the ugly

6 juni 2025
Tekst
Thomas Laureys

Finfluencers, influencers die zich richten op geld en beleggen, slagen er met snackable content in om beleggen hip te maken. Hoe moeten we dit fenomeen inschatten?

Lange tijd had beleggen een saai imago. Wou je op een (familie)feest met rust gelaten worden? Dan hoefde je maar te praten over aandelen, staatsbons en ETF’s. Meestal maakte je gesprekspartner zich dan snel uit de voeten. Finfluencers brachten daar verandering in en bereikten een breed publiek dat anders weinig had met het onderwerp. Zo was beleggen plots niet langer iets voor een publiek van grijzende mannen.

Wilde Westen

Het feit dat influencers min of meer in het Wilde Westen opereren qua regelgeving droeg bij aan een stortvloed aan meningen, die vallen in drie grote categorieën op te delen.

Het ‘goede’: finfluencers maken een breed, jong en divers publiek enthousiast over beleggen. Logisch want social media (48%) en opzoekingen op internet (47%) zijn de belangrijkste bronnen van beleggingsinfo voor Gen Z. Finfluencers weten een generatie aan te spreken wiens ouders steen en been klagen dat ze ‘vergroeid zijn met hun schermen’.

Het ‘slechte’: de soms belabberde kwaliteit van de content. Volgens een recente studie leidde het advies van 23% van onderzochte finfluencers tot hogere returns, terwijl 56% van het advies voor aanzienlijk lagere returns zorgde. Bovendien gaat het vaak om zeer algemene uitspraken, niet op maat van de volger. Volgens de criticasters zijn finfluencers vooral meester in de olympische categorie ‘vage algemeenheden en open deuren intrappen’. Daarnaast zijn de verdienmodellen van finfluencers, zoals reclame en affiliate links, weinig transparant. Een studie wees uit dat hier in 75% van de posts niet duidelijk melding van werd gemaakt. Kortom, niets mercantiel is de finfluencer vreemd.

Ten slotte het ‘lelijke’: bewuste oplichterij. De controversiële FIRE-documentaire van de VRT zit nog vers in het collectieve geheugen. Wie dacht dat het niet opzichter kon, werd door president Trump met de voetjes op de grond gekwakt. Hij en zijn familie brachten een reeks cryptomunten uit, volgens critici eerder shitcoins.

Pek en veren

Finfluencers merken dat de term aangebrand is en kiezen voor nieuwe termen als finspirator, over tenenkrommende gobbledygook gesproken. Anderen kiezen voor de vlucht vooruit en bekritiseren collega’s om zich te onderscheiden. Weinig verrassend staat de klassieke financiële sector aan de zijlijn klaar met pek en veren. De financiële toezichthouders lopen, zoals vaker, achter de feiten aan.

Een lynchpartij is te makkelijk. Ondanks de uitwassen hebben veel finfluencers zeker hun verdienste. Traditionele financiële spelers zijn zelf niet zonder zonde. Vaak brachten ze beleggen op een ontoegankelijke manier om klanten afhankelijk te houden. Het echte probleem is de lage financiële geletterdheid. Alle betrokkenen moeten voluit inzetten op financieel onderwijs. We kunnen daar allemaal aan meewerken, simpelweg door te praten over geld. Meer financiële kennis is bovendien het beste schild tegen oplichters.

Column Thomas Laureys, Redacteur Vlaamse Federatie van Beleggers. Thomas Laureys laat zijn pen de vrije loop voor onze printmagazines. Benieuwd naar zijn volgende column? Je lees het in ons zomernummer. Neem contact op met rosanne.beeckman@nieuwemediagroep.be voor meer informatie over onze memberships.