Privacyverklaring

Uitdagingen in de chemiesector kunnen onze economie destabiliseren

5 juni 2025
Tekst
Enak Segers

Onze chemiesector staat voor uitdagingen. Door lagere winstmarges is er minder budget voor groene investeringen en zo komt de energietransitie mogelijk te vertragen. Nochtans zijn deze investeringen noodzakelijk voor het behouden van marktleiderschap in de sector. Een noodzaak die bovendien van groot belang is voor onze algemene economische stabiliteit. Alexandre Blum, CFO van Solvay, kadert.

Hoge Europese energieprijzen moeten energietransitie versnellen

“Hoewel de energiecrisis voorbij is, zijn de energieprijzen nog steeds veel hoger dan vier jaar geleden”, weet Alexandre. Dit heeft in de chemiesector de winstmarges aangetast, waarbij vooral Europa met een probleem zit. “De energieprijzen in Europa zijn drie keer zo hoog als elders in de wereld”. Voor energie-intensieve bedrijven die actief zijn in België, zoals chemiereus Solvay, is dit dus nefast.

“Aangezien we in de EU nooit fossiele brandstoffen zullen produceren, is de transitie naar groene energie noodzakelijk om het marktleiderschap te behouden”, stelt Alexandre. “Zo behouden we onze Europese soevereiniteit en zijn we bovendien minder kwetsbaar voor prijsfluctuaties en geopolitieke schokken”. En dat het urgent is, is wel duidelijk met de huidige energieprijzen.

De chemische sector is essentieel voor onze economie

Het belang van onze chemische sector mag volgens Alexandre niet onderschat worden. “Met Solvay produceren we materialen die van kritiek belang zijn voor veel industrieën”. En dit is van cruciaal belang voor onze economie. “Op deze manier hebben we als EU een bepaalde soevereiniteit ten opzichte van andere continenten”.

“Stel dat onze chemische sector geen hoogwaardige materialen meer kan leveren aan bijvoorbeeld de auto- of glasindustrie, zullen we ook in deze industrieën minder competitief en dus afhankelijker worden van het buitenland”, duidt Alexandre. Problemen in de chemiesector kunnen zo leiden tot een watervaleffect dat uiteindelijk onze economie kan destabiliseren.

De Europese Commissie speelt een cruciale rol

Er is echter nog een grote transitie nodig om volledig energieonafhankelijk te worden. Veel zal volgens Alexandre afhangen van de Europese Commissie. “Beleidskeuzes, over onder andere nucleaire energie, en regels rond administratie zullen cruciale factoren zijn in de snelheid van de transitie”.

Het volledige interview met Alexandre Blum verscheen in het printmagazine van mei. Interesse in een membership? Contacteer rosanne.beeckman@nieuwemediagroep.be.