Laatst vroeg een vriendin mij: “Wat valt er eigenlijk allemaal onder fintech?” Het was een simpele vraag, maar het zette me aan het denken over de brug die we moeten slaan tussen de werelden van financiën en technologie. Wat me vooral opviel, was dat veel fintech-specialisten die ik ken, vaak generalisten zijn of zich hebben ontwikkeld van specialist naar een bredere rol. Ze zijn in staat om bruggen te bouwen tussen verschillende domeinen: de binaire denkers, de coders, en degenen die zich voornamelijk bezighouden met bijvoorbeeld balansposten en financiële overzichten.
De laatste jaren hebben we allemaal wel gehoord van het belang van generalisten. Misschien is dat wel de sleutel tot de transformatie waar finance-departementen voor staan.
Met mijn ervaring in hr weet ik hoe essentieel het is om mensen met de juiste ervaring aan te nemen, vooral binnen finance. Dit is logisch en belangrijk, want finance draait vaak om gedetailleerde en technische kennis van deze gebieden. Maar in de snel veranderende wereld van vandaag, zou het volgens mij persoonlijk ook waardevol kunnen zijn om iemand aan te nemen die geen diepgaande kennis heeft van de financiële cijfers, maar wel begrijpt hoe specifieke technologie, zoals AI, de manier waarop we werken snel verandert.
Dit bracht me tot de conclusie dat het tijd is om talentontwikkeling binnen finance-teams anders aan te pakken. Natuurlijk, tonnen respect voor de specialisten – we hebben jullie allemaal nodig! Jullie zorgen ervoor dat alles op de juiste manier wordt beheerd, geanalyseerd en geoptimaliseerd. Maar zonder generalisten die de brug slaan tussen technologie en financiële processen, kunnen projecten vastlopen en strategieën versnipperen. Generalisten zijn namelijk vaak degene die de vertaalslag kunnen maken tussen verschillende disciplines en daardoor innovatie versnellen.
Ook de CFO zelf moet evolueren naar een meer generalistische rol met tegelijkertijd veel expertenkennis. Het is tegenwoordig niet genoeg om alleen de financiële kant te begrijpen – de CFO moet ook voldoende weet hebben van technologie en de impact daarvan op de organisatie, zoals AI. Deze kennis kun je opdoen door middel van training, maar ook door te luisteren naar de techscene, die steeds innovatiever wordt. De volgende keer dat je dus een DM krijgt over een potentiële match met een techbedrijf, overweeg dan even om die niet zomaar af te slaan. Tien minuten luisteren heeft vaak een enorme waarde, zelfs als het slechts gaat om het leren kennen van een nieuwe tool of technologie. Dat ene gesprek kan je net de inzichten geven die je nodig hebt om je organisatie naar het volgende niveau te tillen.
In het slechtste geval heb je een nieuwe bron van kennis, en in het beste geval biedt het je de kans om je netwerk uit te breiden en nieuwe kansen te ontdekken. Innovatie is immers niet alleen wat je zelf doet, maar ook wat je samen kunt bereiken met anderen.
Column van Hind Salhane, Head of Corporate & Government Affairs bij GraydonCreditSafe
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.