Privacyverklaring

Fintechs Silverfin en Ibanfirst verzamelen miljoenen nieuw kapitaal

11 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

Silverfin en Ibanfirst verhoogden deze week hun kapitaal dankzij nieuwe investeerders. De fintechs maken zich zo klaar voor een verdere internationale groei.

De Frans-Belgische fintech iBanFirst verhoogt zijn kapitaal met 21 miljoen euro ondanks de Covid-19-crisis. Het krijgt er door deze financieringsronde twee nieuwe partners bij: de toonaangevende Franse durfkapitaalfondsen Elaia en Bpifrance via haar Large Venture fonds. iBanFirst's CEO en oprichter Pierre-Antoine Dusoulier is tevreden met deze laatste kapitaalinjectie en noemt het "een beslissende stap die iBanFirst doet groeien en onze ambitie versterkt om het uitverkoren platform voor multi-valuta corporate financiële diensten te worden". Met deze bijkomende fondsen zal iBanFirst haar aanbod voor KMO's en middelgrote ondernemingen in heel Europa verder uitbreiden. Sinds de oprichting in 2013 heeft iBanFirst in totaal 46 miljoen euro opgehaald over drie verschillende financieringsrondes.

Sinds de laatste financieringsronde, in november 2018, heeft iBanFirst een sterke groei doorgemaakt door de overname van de Nederlandse en Duitse concurrenten NBWM en Forexfix. Het volume van het betalingsverkeer is bijna verdrievoudigd, met een jaarlijkse groei van gemiddeld 180 procent in maart 2020. Dat heeft geleid tot een omzetgroei van meer dan 100 procent. Om deze groei te ondersteunen, is het personeelsbestand van iBanFirst uitgebreid van zestien werknemers in 2016 tot 180 in 2020.

Silverfin krijgt 30 miljoen

Het Gentse Silverfin kondigde nog maar pas aan dat het een nieuwe B series investering heeft aangetrokken bij Hg. Dat is een Europese investeerder gespecialiseerd in fintechs die software maken voor de sector van accountants en belastingadviseurs. Volgens berichten in de media zou het gaan om een bedrag van 30 miljoen dollar.

Joris Van Gool, Partner bij Hg: "Na een aantal jaren Silverfin in actie te hebben gezien, zijn we onder de indruk van de technologie en het potentieel dat het de accounting sector biedt. We zijn dus blij dat we ons nu bij het team kunnen voegen en Silverfin verder kunnen ondersteunen bij de groei".

Silverfin heeft intussen 650 klanten in 11 landen. Het gaat vaak om de grootste accountants in Europa en Noord-Amerika, inclusief alle Big 4-kantoren.