Privacyverklaring

Investeren uit vrees voor recessie

3 januari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Marco Eeman (Billtrust)

Een enquête van Billtrust wijst erop dat cfo’s een nakende recessie vrezen. Dat houdt hen niet tegen om te investeren om die schok op te vangen.

Meer dan een derde van de ondervraagden vindt dat een recessie heel waarschijnlijk is: 78 procent gelooft dat er een economische terugval aankomt. Heel wat cfo’s grijpen ook al in. Zo wil 57 procent niet-essentiële kosten reduceren. 44 procent wil zijn cashreserves versterken. Tegelijk investeert 64 procent van de ondervraagden in technologie. Dat zijn resultaten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Billtrust.

Billtrust is een leverancier van software voor het beheer van uitgaande facturen en de bijbehorende betaling. Het Amerikaanse bedrijf werd actief in de Benelux door de overname van het Gentse Icontroller en het Amsterdamse Order2Cash in 2022. De huidige general manager van Billtrust Europe, Marco Eeman, was medeoprichter van dat laatste bedrijf. Billtrust heeft ook een vestiging in het Poolse Krakau. In Europa zijn een 150-tal medewerkers aan de slag.

Uitbreiding software

Marco Eeman: “We mikken in de eerste plaats op het enterprise-segment van de allergrootste bedrijven. Daar merken we dat onze klanten beducht zijn voor een terugval van de economie. Tegelijk zijn ze bereid om verder te investeren. Bestaande klanten breiden hun software uit om zo meer inzicht te krijgen in het betaalgedrag van hun klanten en hun werkkapitaal efficiënter te beheren. Zeker in een tijd van oplopende rentes zijn bedrijven op zoek naar alternatieven voor de bankfinanciering. Het beter innen van facturen kan dan helpen om een stuk van de weg af te leggen.”

Verplichting elektronische factuur

Marco Eeman ziet ook nieuwe klanten komen. “Dat heeft volgens mij te maken met het vooruitzicht dat meerdere landen van plan zijn om de elektronische factuur te verplichten. Denk maar aan België, Polen, Roemenië en andere Europese lidstaten. Dat past in het kader van een volgende fase van het project VAT in the digital age (Vida) van de Europese Commissie. De grote bedrijven stellen vast dat die transitie noodzakelijk is en bereiden zich hierop voor. Vaak komt de beslissing van het juridisch departement. Ik hoor dat kleinere bedrijven aarzelen, maar ze moeten beseffen dat dit niet meer weggaat. Ze zorgen er dus best voor dat ze klaar zijn.”

Behoud van geschoold personeel

De resultaten van de enquête wijzen nog op een andere bekommernis bij bedrijven. “In deze delicate situatie merken we dat 62 procent van de ondervraagden evenveel gewicht geeft aan kostenbeheersing als aan het behoud van hun geschoold personeel. Het wijst op een dieper inzicht op de langere termijn: in een uitdagend economisch landschap zijn de kennis, toewijding en het aanpassingsvermogen van het menselijk kapitaal van een organisatie de belangrijkste instrumenten”, besluit Marco Eeman.