Privacyverklaring

Private equity vraagt om rebels leiderschap

28 mei 2024
Tekst
Matthias Van Vanheerentals
Beeld
Philip Hendrickx, Robert Half

Twee op de drie private-equityinvesteerders kijken uit naar nieuwe leiders. Ze willen vooral rebelse leiders bij het management van hun portfoliobedrijven binnenbrengen. Dat blijkt uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.

De afgelopen jaren waren er heel wat uitdagingen en omwentelingen op de wereldwijde markten. Denk maar aan de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, artificiële intelligentie,… . Voor heel wat C-level managers ontbreekt het aan ervaring en wendbaarheid om hun bedrijf door de huidige en toekomstige crisissen heen te loodsen. Twee derde van de private-equityinvesteerders heeft vandaag concrete plannen om dat leiderschap te wijzigen in functie van de voortdurend veranderende context waarin de bedrijven moeten opereren. En in functie van de kwaliteiten die daarvoor nodig zijn, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Kennis en expertise

De private-equityinvesteerders willen nu vooral doortastende leiders met rebelse kwaliteiten.

Ze zoeken vooral kandidaten met de nodige kennis en expertise om:

  • bedrijven te helpen om de verstoring van de toeleveringsketen aan te pakken
  • ondernemingen door de hoge inflatie te loodsen
  • problemen met regelgeving en naleving aan te pakken
  • bedrijven met vergunningen of licenties te helpen die in gevaar zijn
  • ondernemingen bij te staan bij juridische procedures.

Rebels leiderschap

Kandidaten voor die leidinggevende functies moeten vooral blijk geven van rebels leiderschap. Een derde van de private-equityinvesteerders gaf immers aan leiders in het portfolio te willen die blijk geven van het vermogen om te rebelleren. “Private-equityinvesteerders zoeken dus leiders die in staat zijn om de norm te herdefiniëren. En er tegelijk in slagen om binnen die evoluerende context het groeitraject voort te zetten”, zegt Philip Hendrickx, managing director bij Robert Half. “Bedrijven die nu de juiste rebellen vinden, zullen het best gedijen tijdens toekomstige verstoringen op micro- en macroniveau. Denk aan het voorbeeld van Netflix. Daar heeft de rebellie tegen de traditionele USP (unique selling proposition) van het merk bijgedragen tot de forse wereldwijde groei. Dit soort rebels leiderschap creëert disruptie voor een positief doel.”

Strategische beleidskeuzes

Voor private-equityinvesteerders is het duidelijk. “Ze verwachten van het management dat zij strategische beleidskeuzes maken die de investeringen beschermen en de bedrijven zo goed mogelijk laten presteren”, zegt Philip Hendrickx. “Dus stellen ze het leiderschap op C-levelniveau bij hun bedrijven in vraag. Het is niet de bedoeling om ontwrichting te creëren omwille van de verandering, maar net om doelgerichte veranderingen door te voeren die het bedrijf ten goede komen. Gezien het hoge tempo waarin de wereldeconomie verandert, zal wat een bedrijf vandaag concurrerend maakt over een paar jaar anders zijn.”