Privacyverklaring

Recordaantal mobiele en contactloze betalingen (Payconiq)

30 september 2021
Tekst
Peter Ooms

De Belgen gebruiken steeds vaker hun smartphone om te betalen. In de eerste acht maanden van dit jaar hebben ze al evenveel mobiel betaald als in heel 2020. Dat blijkt uit cijfers van Bancontact Payconiq Company.

Ook de contactloze kaart heeft een prominente plek veroverd in onze portefeuille. Voor het eerst vinden er meer contactloze Bancontact-betalingen plaats in de winkel dan traditionele Bancontact-betalingen waarbij je de kaart in de betaalterminal steekt en altijd je pincode ingeeft.

Mobiel betalen

In ‘coronajaar’ 2020 raakte de smartphone al ingeburgerd als betaalmiddel, maar dit jaar zijn de cijfers nog veel sterker. Dat meldt Bancontact Payconiq Company. In totaal haalden de Belgen tussen januari en augustus 125 miljoen keer hun smartphone boven om te betalen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dit een groei van 69%. Vorige maand alleen al ‘biepten’ ze zo’n 18 miljoen keer met de Payconiq by Bancontact-app of een bancaire app die de mobiele betaaloplossing van Bancontact of Payconiq heeft geïntegreerd.

Vooral online valt de dominantie van de smartphone op. In augustus betaalden we al 75% van alle online aankopen die we via Bancontact of Payconiq deden, met onze mobiele telefoon. Een QR-code scannen is dan ook minder omslachtig dan een kaartlezer zoeken en handmatig je kaartnummer ingeven. Ook in de winkel halen we steeds vaker onze smartphone boven om af te rekenen. In augustus betaalden we meer dan 1 miljoen keer mobiel in een fysiek winkelpunt. Vergeleken met februari 2020 (voor Corona), is dit bijna een verdrievoudiging van het aantal mobiele betalingen in de winkel.

Contactloos betalen

Naast biepen zijn de Belgen ook massaal gaan ‘tikken’ om iets af te rekenen. In augustus vond er zelfs een symbolische overdracht plaats van traditionele naar contactloze kaartbetalingen. 50,8% van alle Bancontact-betalingen in de winkel gebeurden door de kaart tegen de terminal te tikken, contactloos dus. Het is voor het eerst dat er meer contactloze Bancontact-betalingen werden geteld dan traditionele Bancontact-betalingen. Daarbij steek je de kaart in de betaalterminal en moet je altijd je pincode ingeven. Intussen is 86% van alle Bancontact-kaarten uitgerust met de contactloze betaalfunctie. Het is een hygiënische manier om aankopen af te rekenen, want je hoeft het toetsenbord (meestal) niet meer aan te raken.

4,8 miljoen Belgen

De Payconiq by Bancontact-app werd al 1,2 miljoen keer gedownload in 2021. Zo’n 4,8 miljoen Belgen betaalden in de eerste acht maanden van dit jaar mobiel met een betaalapp die Payconiq of Bancontact aanbiedt als betaalmethode.

Meer in het topic: BancontactPayconicQRsmartphone