Privacyverklaring

Sigma Conso: de impact van private equity

25 mei 2021
Tekst
Peter Ooms

Na de intrede van Fortino vorig jaar in het kapitaal van Sigma Conso kondigt de softwareleverancier een verdubbeling van de omzet aan in het eerste kwartaal van 2021 én een eerste overname in de Aziatische markt.

“Toen we vorig jaar beslisten om een private equity partner te contacteren, waren we in de eerste plaats op zoek naar kennis, ervaring en het netwerk. In principe hadden we genoeg eigen middelen, dus dat kwam niet op de eerste plaats. Na de komst van Fortino kregen we meteen heel ervaren mensen in de raad van bestuur: voorzitter Patrick Van Deven (SAS en SAP), Edouard Fourcade (Anaplan) en Jean de Crane (Clear2pay, Isabel). Die hadden allemaal uit eerste hand meegemaakt hoe een snelle groei moet worden aangepakt. Die mensen hebben ons ook meteen geholpen om onze werking te professionaliseren,” zegt Dominique Galloy, ceo van Sigma Conso.

Professionele structuur

Hij geeft meteen toe dat Sigma Conso tot die tijd op een heel kleine equipe draaide met personen die meerdere functies tegelijk invulden. “We hadden toen geen cfo of verkoopdirecteur. Dat hebben we heel snel aangepakt met mensen uit het netwerk van onze nieuwe aandeelhouders. Op het vlak van verkoop en marketing heeft dat snel een zeer grote impact gehad. In het voorbije kwartaal hebben we de omzet verdubbeld en twintig nieuwe klanten kunnen verwelkomen,” zegt Dominique Galloy.

Die groei met nieuwe klanten is heel belangrijk voor een softwarebedrijf dat zijn diensten in de eerste plaats via software as a service (Saas) aanbiedt. “Toen we daarmee begonnen in 2010 waren we de tijd vooruit, maar nu zien we dat bijna alle nieuwe klanten kiezen voor een oplossing in de cloud. Ook bedrijven die van oudsher met onze software werken op hun eigen systemen, maken nu de overstap naar Saas.”

Die technologie laat het ook toe om de functionaliteit aan te bieden onder een white label. KPMG Frankrijk biedt wil consolidatie en rapportering aanbieden aan zijn klanten via het Forms platform. De onderliggende applicaties komen van Sigma Conso. Doel is om snel 400 bedrijven op het platform aan te sluiten.

Azië

Sigma Conso doet nu ook zijn eerste overname. Het neemt zijn distributeur over die al actief was in Singapore, Maleisië, Indonesië en straks ook Thailand. “Dat bedrijf was opgestart door Sam Cheo die daar heel wat solide relaties heeft opgebouwd met grote groepen. Hij treedt nu ook in het kapitaal. Namen als Sunway, Emtek, QSR Brands, Johor Corporations en Gadang Holding zijn hier misschien onbekend, maar dat zijn vaak conglomeraten van aanzienlijke omvang.”

De aanpak in Azië wijst ook de weg voor Europa en de rest van de wereld. “In Azië hebben we intussen aangetoond dat we ook de consolidatie en rapportering van zeer grote organisaties aankunnen. Tot voor kort lag onze focus op de midmarketbedrijven tot 250 miljoen euro omzet, maar we hoeven ons niet te beperken op dat vlak.”

Foto: Benjamin Brolet

Meer in het topic: