Vijf grootste private equity kantoren haalden 288 miljard dollar op

7 oktober 2020
Vijf grootste private equity kantoren haalden 288 miljard dollar op

Volgens gegevens van AksjeBloggen hebben de vijf grootste private equity (PE) bedrijven ter wereld tussen 2014 en 2020 288,7 miljard dollar opgehaald.

Met 95,95 miljard dollar, of 33% van dat bedrag, is Blackstone de grootste PE-firma ter wereld.

De wereldwijde PE-sector was het afgelopen jaar getuige van een sterke dealactiviteit, ondanks de fiscale en geopolitieke onzekerheid. Veel private equity-partners zijn van mening zijn dat de economie een cyclische piek heeft bereikt. Toch zijn ze doorgegaan met het sluiten van deals en het aantrekken van aanzienlijke hoeveelheden kapitaal.

Amerikaanse bedrijven domineren de markt

PE-firma's werven fondsen van vermogende particulieren en instellingen en investeren dat geld in het kopen en verkopen van bedrijven. Ze kopen doorgaans controlerende aandelen van een bedrijf, met het plan om het later naar de beurs te brengen of te verkopen. Na het ophalen van een bepaald bedrag sluit het fonds zich voor nieuwe investeerders. Elk fonds wordt meestal na niet meer dan tien jaar geliquideerd, na verkoop van al zijn activiteiten.

Achter Blackstone als marktleider, staat de Carlyle Group gerangschikt als de tweede toonaangevende PE-firma. Het wierf 61,72 miljard dollar aan fondsen tussen 2014 en 2020. Statistieken tonen aan dat de Amerikaanse multinationale onderneming ook gerangschikt werd als de op drie na meest actieve private equity-investeerder ter wereld in 2019, met in totaal 82 deals.

Een andere Amerikaanse investeerder is KKR & Co. Die slaagde erin om 54,76 miljard dollar aan fondsen te werven en komt daarmee op de derde plaats in de wereldwijde rangschikking. Daarna volgen TPG Capital en Warburg Pincus met respectievelijk 38,68 miljard dollar en 37,59 miljard dollar.

De gegevens van Private Equity International tonen aan de Amerikaanse bedrijven de wereldwijde private equity markt domineren. Niet minder dan 8 van de 10 grootste kantoren komen uit de VS.

Bron: Aksjebloggen.com