Privacyverklaring

Het koopgedrag van Gen Z onder de loep

15 juli 2025
Tekst
Hanne Vermaerke
Beeld
Arthur Vermeylen

Hoe gaat Gen Z om met geld en welke kanalen beïnvloeden hun koopgedrag het meest? Uit een marktonderzoek van Twaalfde Man Media blijkt dat 62 procent van de jongeren een product sneller opzoekt op TikTok dan op Google. Bovendien tonen cijfers aan dat 52 procent van de jongeren ChatGPT raadpleegt voor aankoopadvies of cadeau-inspiratie. Volgens Jasper Dockx, oprichter van Twaalfde Man, is er dan ook een duidelijk verschil in het koopgedrag van Gen Z en oudere generaties.

Een tegenstrijdige verhouding

“De meeste jongeren hebben het gevoel dat er tijdens hun leven vrijwel altijd een financiële crisis heeft plaatsgevonden. Het is voor hen vandaag bijvoorbeeld minder evident om een huis te kopen dan dat het was voor oudere generaties. Daarom vinden ze sparen over het algemeen erg belangrijk”, vertelt Jasper. “Maar hun visie is hier wel wat tegenstrijdig”, gaat hij verder. “Gen Z schrikt er namelijk niet van terug om elke ochtend een matcha van acht euro of een duur designer t-shirt te kopen. Deze producten weerspiegelen hun levensstijl en dat vinden ze belangrijk. Hierdoor gaat zo een aankoop vaak met impulsief gedrag gepaard en dat wordt bovendien sterk gestimuleerd door sociale media en het extreem makkelijke en toegankelijke proces van online shopping.”

“We zien echter ook een groot bewustzijn over dit impulsief koopgedrag bij jongeren. Nieuwe online trends zoals de ‘no buy challenge’ stimuleren jongeren juist om hun impulsieve aankopen te minderen en zich voor een bepaalde tijd bewuster te worden van hun koopgedrag.”

Transparantie als sleutelwoord

Er is vandaag de dag voor ieder wat wils, maar dat betekent ook dat bedrijven transparanter moeten zijn over hun prijzen of hun identiteit als brand. “Door nieuwe technologie zoals AI komen jongeren sneller en efficiënter aan informatie en wordt het vergelijken van merken die dezelfde soorten producten verkopen makkelijker. Het is als bedrijf daarom belangrijk om transparant te zijn over je prijzen en je community mee te nemen in je verhaal.”

“Het Nederlandse bedrijf Upfront is hier een prachtig voorbeeld van. Zij geven een volledige breakdown van de kosten van hun productieproces weer om zo hun klanten correct te informeren. Op deze manier hebben zij op korte tijd een trouwe fanbase opgebouwd die niet gewoon de goedkoopste variant op de markt zoeken, maar vertrouwen op Upfront”, aldus Jasper.

Hoe kunnen financiële instellingen inspelen op de noden van Gen Z?

“Net zoals bij merken, is het bij financiële instellingen heel belangrijk om een transparant verhaal mee te geven aan jongeren. Op vragen zoals: ‘wat maakt dat de ene bank duurder is dan anderen?’ moet je een antwoord klaar hebben.”

Niet enkel het verhaal, maar ook service en gebruiksvriendelijkheid zijn voor jongeren erg belangrijk, vertelt Jasper. “Jongeren gaan niet per se voor de goedkoopste optie. Ze zijn juist trots wanneer ze ergens iets kopen omdat het aansluit bij hun waarden en tegelijkertijd ook hun noden beantwoordt. Zorg er daarom voor dat je jongeren voldoende informatie biedt, over een goede, aantrekkelijke website en app beschikt en jongeren ook gericht via social media aanspreekt en aantrekt”, besluit Jasper.