DeepSeek heeft de hele tech wereld wakker geschud. Het model is even krachtig als OpenAI o1, zeer energie-efficiënt en bovendien valt het gratis te gebruiken. Zullen AI-toepassingen toegankelijker en goedkoper worden? Peter Depypere, data science & analysis partner bij data consultancybedrijf element61, legt het uit.
Is DeepSeek een gamechanger voor AI-toepassingen voor bedrijven? “Voor AI-toepassingen die gericht zijn op procesoptimalisatie valt dit behoorlijk mee”, stelt Peter. Hoewel het krachtige DeepSeek model makkelijk op te zetten is, vergen AI-toepassingen namelijk nog steeds een complexe integratie. Zo moet het model onder andere schaalbaar, veilig en goed afgestemd zijn op de bedrijfsprocessen. “Het model is eigenlijk maar een kleine kost als je dit vergelijkt met de integratie ervan”, duidt Peter.
Bovendien zal de efficiëntie van het DeepSeek model de totale kost voor de klant niet significant verlagen. Hoewel dit zou leiden tot lagere serverkosten, wordt er doorgaans gebruik gemaakt van API-calls, waarbij het model op de server van de grote techspelers draait. “Deze API-kost valt goed mee”, weet Peter.
Anderzijds heeft DeepSeek wel een grote impact op personal productivity. Omdat het model gratis wordt aangeboden, is de rekenkracht van generatieve AI plots veel toegankelijker geworden. “Andere gevestigde AI-spelers worden zo verplicht om hun technologie goedkoper, efficiënter of sterker te maken”, gaat Peter verder.
Hoewel de integratie van AI-modellen nog steeds heel complex is, wordt wel een groot deel van het denkproces overgenomen door de geavanceerde AI-modellen. “Dit stelt ons in staat om onze projecten sneller af te werken”, aldus Peter. Voor de bedrijven betekent dit dat ze heel snel weten of de AI-applicatie aan hun verwachtingen zal voldoen. Dit heeft een grote impact op de manier van werken voor consultancybedrijven. “We zijn geëvolueerd van grote, langdurige projecten naar mini-projecten die in parallel lopen. Het is maar een kwestie van dagen voordat we weten welke projecten impact hebben en we dus zullen uitrollen.”
Peter merkt een zekere hype bij de bedrijven over generatieve AI. “Iedereen wil meedoen, maar niet elk initiatief leidt tot concrete oplossingen”, waarschuwt hij. Aan de andere kant ziet hij dat veel initiatieven echter geen problemen oplossen. “Een bedrijf moet starten vanuit het probleem dat ze willen oplossen, niet vanuit de technologie”, duidt Peter. Generatieve AI is niet altijd de beste oplossing. Soms is een eenvoudiger of een niet AI-aanpak effectiever. “Het is als een Ferrari op kasseien: indrukwekkend om te zien, maar niet even praktisch.”
“Recent las ik dat crypto en AI tezamen evenveel energie verbruiken als heel Japan”, zegt Peter. “We moeten hiervan bewuster worden.” De doorbraak van DeepSeek is daarom volgens hem heel goed nieuws. Door de energie-efficiënte aanpak van DeepSeek is het namelijk duidelijk dat meer rekenkracht, en dus meer energieverbruik, niet noodzakelijk leidt tot een krachtiger model. “Dit is een gamechanger.”
Met de verplichtingen omtrent ESG-rapportages, verwachter Peter ook meer rapportage verplichtingen over AI. “Het zal noodzakelijk worden dat bedrijven de verschillende activiteiten waarvoor ze AI gebruiken bekendmaken en verder aantonen dat dit op een verantwoordelijke en ecologische manier toegepast wordt”, besluit hij.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.