Privacyverklaring

“We verbazen elkaar met onze ChatGPT-experimenten ”

3 oktober 2023
Tekst
Peter Ooms

“We voeren tests uit en delen onze ervaringen over de mogelijkheden van ChatGPT (Open AI, Google Bard, Microsoft Bing). We ontdekken hoe we er meerwaarde in vinden voor onze dagelijkse activiteiten”, zegt Frankie Flecijn, global head of Etex Business Services.

De medewerkers van de financiële afdelingen van Etex beginnen de potentiële meerwaarde van generatieve AI te ontdekken. Voorlopig gebeurt dat eerder met individuele tests dan op een gestructureerde manier. “We verbazen elkaar met wat we ontdekken over ChatGPT. De toepassingen zijn erg veelbelovend. Toch zullen ze pas degelijk bijdragen wanneer we ze op grotere schaal, binnen de richtlijnen van onze corporate policy, kunnen uitrollen met een versie die afgestemd is op professioneel gebruik.”

Meerwaarde voor verkoop, productie en logistiek

De multifunctionele data scientists van Etex gebruiken de professionele versie. “Zij hebben meer mogelijkheden om de toepassing op een veilige en gecontroleerde manier te gebruiken, ten gunste van al onze dochterbedrijven, afdelingen, functies en filialen. Voor Etex zal de grootste meerwaarde van artificiële intelligentie zich vooral situeren in onze commerciële, productiegerelateerde en logistieke activiteiten. Daar hebben alle procesverbeteringen een grotere hefboom en impact op de efficiëntie, kostprijzen en prijszetting. De financiële afdeling speelt een belangrijke trekkersrol voor de andere afdelingen. Dat is zeker zo gezien onze gestructureerde manier van werken, met de nodige aandacht voor compliance. Aan ons om aan te geven hoe en waar het gebruik van dergelijke tools een meerwaarde kan bieden.”

Volledig en correct?

Frankie Flecijn gebruikt de gratis versie van ChatGPT regelmatig als ‘snelle’ inspiratiebron voor het ontwerpen van teksten of rapporten. “De tool kan vooral veel tijdwinst opleveren. Een degelijke controle op volledigheid en correctheid blijft noodzakelijk, met daarbij de nodige aanpassingen om tot de finale versie te komen.”

“De IT-afdeling van Etex schrijft enkele belangrijke beperkingen voor, zoals het niet delen van financiële data op het platform. Dat is nodig om de vertrouwelijkheid van onze data te garanderen. In de omgeving waarin we werken, een globale organisatie met veel vestigingen die actief zijn op verschillende markten, is er nood aan een garantie van privacy en veiligheid van onze data.”

Pilot en copilot

“Ik heb al enkele demo’s van Microsoft gezien waarin het bedrijf toelicht hoe het AI-toepassingen zal integreren in het Office-pakket. We gaan ervan uit dat we binnenkort beschikken over een degelijke corporate versie van geïntegreerde AI-toepassingen. Microsoft heeft deze functionaliteit een passende naam gegeven: de Copilot. Dat geeft duidelijk aan dat we zelf de pilot blijven van onze activiteiten, ondersteund door de kracht van next-generation AI.”

Strategische partner

Etex heeft in zijn financiële processen al grote stappen vooruitgezet door het gebruik van gealigneerde en geautomatiseerde dashboards via PowerBI en andere tools, zoals BPC (van SAP). “Die zijn beschikbaar voor al onze dochterbedrijven. Deze dashboards, voorzien van sterke visuals met dynamische grafieken en drill-down functionaliteit, helpen de beslissingmakers in zowel de gecentraliseerde functies als de managementteams van de vele dochterbedrijven. Zij krijgen op die manier snel een correct inzicht in de evolutie van winstmarges, kostenposten, werkkapitaal, enzovoort. Dergelijke automatisaties leveren de financiële afdeling de nodige tijdwinst op om verder te evolueren van een rapporteringsmachine naar het maken van analyses, interpretaties en aanbevelingen. Zo zijn we een ware catalyst of strategische businesspartner”, besluit Frankie Flecijn.