Privacyverklaring

Startup Aividens mikt op incassobeheer met artificiële intelligentie

18 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

Aividens haalt een half miljoen euro op om de verkoop van zijn oplossing voor incassobeheer te stimuleren

De Brusselse startup Aividens is pas een goed jaar opgericht, maar kan al bogen op een integratie als add-on in de financiële systemen van SAP. Dankzij nieuw kapitaal van Be Angels en Finance & Invest.Brussels kan het zich meteen focussen op de uitbreiding van zijn verkoopkanaal.

Artificiële intelligentie voor incassobeheer

Aividens - met de AI van artificiële intelligentie – heeft een cloudoplossing uitgewerkt om het beheer van uitstaande facturen in bedrijven te verbeteren. Dankzij een algoritme kan de software een analyse maken van de financiële gezondheid van de uitstaande schulden van klanten. Dat helpt het bedrijf om een indeling te maken in verschillende risicocategorieën. Daarbij hoort ook een predictief overzicht dat een goede cashforecast mogelijk maakt. Op basis daarvan kan het bedrijf dan een gedifferentieerde aanpak uitwerken op maat van de categorie of de individuele klant. “Als een klant bijvoorbeeld altijd op tijd betaalt en één keer niet, dan is het niet nodig om heel streng te reageren. Het gaat waarschijnlijk om een vergetelheid. Maar als een onderneming altijd te laat betaalt, dan is het misschien nuttig om opnieuw te spreken over de betalingstermijn- en voorwaarden,” zegt Edouard Beauvois, ceo en stichter van Aividens.

Die oplossing is intussen beschikbaar als een add-on bij SAP systemen. De toepassing haalt data uit de ERP-systemen zoals facturen en betalingsgegevens, maakt een risicoanalyse en voorspelt wanbetalingen en het effect daarvan op de cashflow van het bedrijf. Op basis van die inzichten kan een bedrijf zijn inningsstrategie aanpassen. Aividens bezorgt dan de teamleden van collections de juiste informatie in hun eigen systeem waarmee ze dan ook concreet aan de slag kunnen.

Verhoogde aandacht voor cash

De lancering van de toepassing en de kapitaalverhoging passen in een algemene tendens waarbij bedrijven veel nauwer hun cash en hun werkkapitaal in het oog houden. “Macro-economisch zien we dat slechte schulden 2,3 procent van de omzet in Europa uitmaken. In België ligt dat cijfer nog hoger: 3,4 procent. Kmo’s die failliet gaan hebben dat vaak te danken aan grote klanten die niet betalen.”