Workday: financiële afdeling werkt steeds meer cross-functioneel

17 december 2020
Workday: financiële afdeling werkt steeds meer cross-functioneel

De covid 19 crisis zorgt voor een verdere emancipatie van de financiële afdeling. Die werkt steeds meer samen met andere departementen over strategische onderwerpen, zegt Workday.

Dat zijn de belangrijke conclusies uit ‘Finance in the Digital Era’, het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Workday, PLUC!, Agium, Finance on a Mission en het Finance Transformation Forum.

Belangrijke resultaten

  • 92% zegt dat finance nu deel uitmaakt van cross-functionele teams (2019: 44%).
  • Bij 53% van de strategische digitale initiatieven is finance betrokken (2019: 40%).
  • 56% van de organisaties verwacht meer te investeren in digitalisering.
  • Bij 37% van de organisaties heeft de financiële afdeling een belangrijkere rol gekregen.
  • De meest gebruikte digitale technologieën: cloudtechnologie (59%), geautomatiseerde rapportages (58%), data analytics (55%), visualisatiesoftware (37%). De deelnemers passen Artificial intelligence (15%) en blockchain (3%) slechts mondjesmaat toe.

Belang voor België

“De resultaten uit het Nederlandse onderzoek zijn opvallend”, meent Dorien Roes, country manager BeLux bij Workday. “Ook in België wordt de noodzaak voor digitale transformatie nu door de covid-19 pandemie steeds meer gevoeld. In de gesprekken die we voeren met cfo’s en financieel directeuren horen wij dat het belang van een gedigitaliseerde finance afdeling snel toeneemt. Ook voor kmo’s wordt steeds duidelijker dat kunnen beschikken over actuele en eenduidige financiële data en inzichten – ook als medewerkers op afstand werken –van levensbelang is om snel gefundeerde strategische beslissingen te nemen.”

Roes voegt daaraan nog toe: “In tijden van grote verandering is het noodzakelijk dat financiële en HR-processen en data toegankelijk, inzichtelijk, actueel en correct zijn. Dankzij het eenduidige en veilige cloudsysteem van Workday kunnen medewerkers vanaf elke plek samenwerken met andere afdelingen. Daardoor is een organisatie veel beter in staat snel in te spelen op ontwikkelingen, hoe disruptief die ook zijn.”

Voor het onderzoek werden in het tweede en derde kwartaal van dit jaar rondetafelgesprekken gevoerd met meer dan 80 cfo’s, financieel directeuren en financieel transformatie leiders van middelgrote en grote organisaties en werden meer dan 170 financiële professionals uit het hogere kader digitaal bevraagd.