2022: met welke trends zullen CFO's rekening moeten houden?

17 januari 2022
2022: met welke trends zullen CFO's rekening moeten houden?

Nu de digitalisering in een stroomversnelling is en de bedrijfscultuur een steeds belangrijker thema wordt, staan CFO’s in 2022 voor een scala aan nieuwe kansen en uitdagingen. Bovendien heeft de financefunctie de afgelopen 18 maanden een periode van snelle transformatie doorgemaakt.

Softwarebedrijf Workday onderscheidt daarom de vier belangrijkste nieuwe trends van dit jaar voor CFO’s.

De datakloof overbruggen

In maart 2021 voerde Workday een CFO Indicator Survey uit, waarin het de impact van COVID-19 op de financiële functie, de digitale investeringsplannen van CFO's en de rol van data onderzocht bij 267 CFO's over de hele wereld. Volgens de resultaten van de survey vereist de rol van CFO’s in toenemende mate toegang tot financiële, personeels- en operationele gegevens om het bedrijf optimaal te kunnen sturen en om zowel betere als snellere beslissingen te kunnen nemen. Daarom wordt verwacht dat CFO's in 2022 de datakloof zullen dichten door hun data governance uit te breiden.

“Met betrekking tot investeringen, zegt 50% van de CFO's dat ze de afgelopen 12 maanden de meeste vooruitgang hebben geboekt bij het dichten van de datakloof. Dat doen ze door prioriteit te geven aan intelligente datafundamenten - de creatie van een bron voor financiële, personeels- en operationele gegevens - en aan geavanceerde analyses voor betere besluitvormingsprocessen”, vertelt Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday.

Cloudoplossingen en machine learning

De cloud en machine learning blijven de komende een tot drie jaar een van de topprioriteiten van financeteams. Bijna tweederde van de CFO's (60%) investeert in hernieuwde financiële activiteiten in de cloud. Hetzelfde aantal investeert eveneens in oplossingen op het gebied van artificiële intelligentie en machine learning om de digitale transformatie van de financiële sector aan te pakken.

Niet-financiële cijfers alsmaar belangrijker

Niet-financiële gegevens vormen de volgende grote uitdaging voor financiële teams vanuit een tracking- en rapporteringsperspectief. Dat komt door het toenemende belang van ESG (environmental, social, and corporate governance) en D&I (diversiteit en inclusie) voor bedrijven. ESG- (29%) en D&I-kwesties (26%) worden beschouwd als de belangrijkste opkomende thema's waaraan bedrijven, naast technologie, meer aandacht willen besteden. Die thema's blijken zelfs nog hoger op de agenda te staan dan cyberveiligheid en cryptocurrency. “Organisaties die gelijkheid, inclusie en diversiteit strategisch aanpakken hebben een groot voordeel. Een divers werknemersbestand optimaal benutten kan namelijk leiden tot meer creativiteit, innovatie en tot meer winstgevende bedrijven”, beklemtoont Dorien Roes.

Bedrijfscultuur bovenaan de financiële agenda

Financiële leiders verdubbelen en verdrievoudigen zelfs hun inspanningen op het gebied van cultuur. Dorien Roes licht toe: “Het verband tussen cultuur en bedrijfssucces is onmiskenbaar, vooral in de afgelopen 18 maanden met de coronacrisis. De financiële leiders van vandaag erkennen dat betrokken, productieve werknemers en een lager verloop van cruciaal belang zijn om de strategische doelstellingen van een bedrijf te ondersteunen. Als gevolg daarvan geven financiële leiders in 2022 prioriteit aan investeringen in een betere werknemerservaring en in de bedrijfscultuur.”