Privacyverklaring

De CFO anno 2022: een gegevensbeheerder en netwerker

17 augustus 2022
Tekst
Dorien Roes (Workday), Alexander Rauchstaedt (Deloitte Consulting) & Alie van Davelaar (Deloitte Consulting)

In de toekomst zal het voor de CFO in zijn uitgebreide strategische rol nog belangrijker worden om toegang te hebben tot de juiste gegevens. Dat vereist technische vaardigheden, een goede relatie met IT en gebruiksvriendelijke systemen. Bovenal mag de focus op de medewerkers niet verwaarloosd worden.

In 2022 stapt de CFO uit de befaamde ivoren toren: de financiële afdeling gaat nauwer netwerken met het hele bedrijf om operationele beslissingen nog beter als strategische partner te kunnen ondersteunen. Tot nu toe was een van de belangrijkste taken van de CFO het presenteren van de voorbije cijfers in het jaarlijkse bedrijfsverslag van de onderneming. Maar die positie binnen de onderneming draait al lang niet meer alleen om het behouden van een status quo. De functie draait tegenwoordig eerder om de ondersteuning van toekomstige beslissingen. Vandaag moet een CFO ook in staat zijn om het management te voorzien van de informatie die nodig is om richtinggevende beslissingen te nemen. Dat betekent dat de CFO een strategisch adviseur wordt en invloed uitoefent op de toekomstige ontwikkeling van de onderneming. Data vormt daarvoor de basis - en niet alleen van financiën, maar ook van andere afdelingen zoals HR of verkoop.

Alie van Davelaar (Deloitte Consulting)

Inzicht in gegevens is essentieel

Wat kan ik verwachten van de data en welke analyses kan ik ermee uitvoeren? Om die vragen te beantwoorden, zal de CFO zich nog meer met data gaan bezighouden. Een analytische mindset en een basiskennis van technologie worden daarbij essentieel. Een CFO heeft aanzienlijk meer inzicht in data nodig dan voorheen. In die context komt de term ‘data steward’ om de hoek kijken. De term verwijst naar iemand die een overzicht heeft van alle relevante gegevens, verantwoordelijk is voor de kwaliteit ervan en ze samenbrengt. De CFO betreedt daarmee een domein dat voorheen door de CIO werd gedomineerd. Beide functies zullen in de toekomst nauwer met elkaar samenwerken en de praktijk wijst uit dat die samenwerking vooral zeer goed verloopt bij succesvolle bedrijven. In die bedrijven heeft de CFO namelijk begrepen hoe belangrijk goed gegevensbeheer is.

Alexander Rauchstaedt (Deloitte Consulting)

In het beste geval ondersteunt de IT de financiële afdeling door systemen te leveren die gemakkelijk te gebruiken en te beheren zijn. Dat verlaagt de drempels voor zakelijke gebruikers om bijvoorbeeld zelf data-analyses te kunnen uitvoeren. Die ingesteldheid ijvert voor het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen die vooraf geconfigureerd zijn, geen eigen infrastructuur in het eigen datacentrum vereisen en relatief gemakkelijk door de gespecialiseerde afdeling kunnen worden ondersteund en onderhouden. Ook de kwestie van duurzaamheid drijft de belangstelling voor de cloud. Het valt te verwachten dat bedrijven in de nabije toekomst niet alleen aan ESG-rapportage zullen moeten doen, maar de bijbehorende boekhouding moeten beheren.

Het volgende niveau bereiken met machine learning

De cloud biedt de nodige rekenkracht voor oplossingen die werken met artificiële intelligentie. Want ook die zullen in de toekomst een grotere rol gaan spelen in het werk van CFO's. Ze bieden waardevolle ondersteuning om het overzicht te bewaren in de stortvloed van gegevens. Hoe meer gegevens er beschikbaar zijn, des te moeilijker het immers wordt voor individuen om patronen of trends te herkennen. Machine learning (ML) kan daarentegen worden gebruikt om de evaluatie van gegevens te automatiseren. Een voorbeeld: bij de behandeling van het betalingsgedrag van klanten kan het gebruik van ML overeenkomstige analyses opleveren, acties suggereren en zelfs eigenhandig de klant aanschrijven. Hier hangt alles eveneens af van de kwaliteit van de gegevens. Want het algoritme werkt slechts zo goed als de data waarmee het getraind is toelaten. Dat betekent dat zonder voldoende gegevens in voldoende hoeveelheid en kwaliteit, zelfs de slimste technologie nutteloos is.

Dorien Roes (Workday), Photographer: WIM VAN IJZENDOORN

Van mens tot mens

De CFO is een mensenmanager die niet alleen vertrouwt op technologie. Medewerkers die in staat zijn om realtime inzichten uit de stroom aan data te kunnen afleiden, om op basis daarvan bijvoorbeeld prognoses te maken, zijn ook cruciaal. Het gaat erom werknemers te selecteren met de juiste vaardigheden en competenties die overeenkomen met nieuwe functieprofielen, zoals data scientist. Er zijn bijvoorbeeld al bedrijven die hun data scientists hebben toegewezen aan de financiële afdeling, maar ze vervolgens binnen de hele organisatie inzetten.

Als CFO die voorheen vooral met accountants te maken had, is het nu diens taak om teamleden te motiveren en op te leiden. Op die manier kunnen de data-experts de kennis opdoen die ze nodig hebben voor hun job. Het is immers van cruciaal belang dat zij de processen in de operationele eenheden begrijpen, zodat ze een werkend algoritme kunnen ontwikkelen. Bovendien wordt die vorm van samenwerking steeds belangrijker. Wie van thuis uit werkt, is gedeeltelijk afgesneden van de informatiestroom van andere departementen. Daarom is het cruciaal om bedrijfsdata steeds bevattelijk beschikbaar te maken voor het hele team via digitale kanalen.