Tekst
Peter Ooms
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Evocatie van een geslaagde editie

11 januari 2019
Voor de elfde keer organiseerde FDmagazine de CFO Conferenz. De locatie met zeezicht, de topkeuken van Sergio Herman en de uitstekende sfeer onder de deelnemers maakten hiervan een uiterst succesvolle editie. Een greep uit de interessante gedachten van een gevarieerde set sprekers.

Als eerste spreker bracht Geert Gielens, chief economist van Belfius, een harde analyse van de Belgische economie. “België heeft arbeid peperduur gemaakt. Dan mag je niet verrast zijn dat het niet goed gaat. Tegelijk heeft België een te hoog overheidsdeficit. Om dat op te vangen, doet de overheid eigenlijk alleen iets aan de inkomsten. Dat wil zeggen: de belasting op arbeid nog verder verhogen.”

Bruno Lowagie, oprichter van iText, ging dieper in op de mogelijkheden van blockchain voor het veilig verspreiden van documenten. “We zouden factuurfraude volledig uit de wereld helpen door de unieke code van pdf’s op te slaan in een blockchain. Dan weet elke gebruiker of er aan het document nog iets is gewijzigd nadat het is verstuurd.”

Kenneth Claeyssens van Randstad ging tussen het publiek en dicht bij de projector zitten om tijdens zijn presentatie een eenvoudig proces te automatiseren met een administratieve robot. “Ik kreeg zelf drie dagen opleiding en na één week kon ik het proces van de matching van problematische betalingen aan facturen automatiseren.”

“Het heeft geen zin om mensen te belonen met geldbonussen. Dat motiveert hen niet, maar het is wel een eenvoudig middel voor managers. Draai het volledig om en ga eerst na hoe je een gewenst gedrag bij medewerkers verkrijgt”, zegt David Ducheyne van Solvay Business School.

Giulia Van Waeyenberge, senior investment manager van Sofina, sprak over de samenwerking met de CFO’s van bedrijven waar het fonds een participatie in neemt. “Er is meestal nood aan veel meer rapportering. Het adagio ‘meten is weten, gissen is missen’ blijft belangrijk.

Een pakkend verhaal bracht Edward Schiettecatte. Zijn zoon heeft een zware verlamming, die dankzij een nieuwe combinatie van robotics en neurosimulatie stilaan verbetert. Traditioneel zeggen dokters dat ze deze patiënten niet kunnen helpen. In TrainM trainen de patiënten samen, met veelbelovende resultaten.

Jurgen Ingels biedt met Scale-ups.eu ondersteuning aan startende bedrijven die klaar zijn voor de volgende stap. Om uit te groeien tot bedrijven met honderd miljoen euro omzet, hebben ze veel nood aan kennis over medewerkers, IT-systemen, betalingsgewoonten etc. Door samen te werken met ervaren bedrijfsmensen die deze kennis wél bezitten, verliezen ze minder tijd en groeien ze evensnel als de buitenlandse starters.

Sergio Herman bracht een emotioneel relaas over zijn ondernemerschap, gebaseerd op zijn passie voor de keuken. Met vallen en opstaan maakte hij van Oud Sluis een eerste succes. Daarna lanceerde hij nog een resem andere horecaconcepten.