Consumptiecheque: 1 op 10 werkgevers geeft er een

21 juli 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Consumptiecheque: 1 op 10 werkgevers geeft er een

Het KB over de consumptiecheque is goedgekeurd: vanaf 17 juli is het mogelijk om werknemers te belonen en tegelijk de horeca en de cultuur- en sportsector te steunen.

11 procent van de werkgevers wil hun werknemers zo’n cheque geven. 2 op 3 zijn niet overtuigd, de anderen wikken en wegen nog.

Hr-dienstenbedrijf Acerta polste werkgevers naar hun plannen terzake. Al bij de aankondiging van de consumptiecheque en nog voor het KB, had 1 op 10 werkgevers beslist daarvan gebruik te zullen maken, zo blijkt uit een brede bevraging uitgevoerd door Acerta onder werkgevers.

64% zou er niet op ingaan, waarvan 1 op 3 werkgevers (33%) wees op budgettaire krapte.

Een andere groep (31%) verwees naar reeds toegekende andere types van cheques.

Dubbel doel

De consumptiecheque dient een dubbel doel. Hij biedt enerzijds werkgevers een kans om (bepaalde) werknemers te belonen voor hun werk in coronatijden. Anderzijds geeft hij twee zwaar getroffen sectoren een duwtje in de rug: de horeca en de cultuur- en sportsector.

Ellen Van Grunderbeek wijst erop dat de werkgever de cheque niet collectief hoeft toe te kennen, maar zelf de doelgroep kan aflijnen, op voorwaarde dat deze objectief bepaald is.

Daarnaast kan hij zelf het bedrag van de consumptiecheque kiezen tot een maximum van 300 euro. De werkgever hoeft ook niet meteen te beslissen om de cheque al dan niet uit te delen: de optie loopt nog tot het einde van het jaar. Wat de werkgever bruto uitgeeft, is wat werknemers netto krijgen.