Corona doet IT-budgetten de pan uit swingen

23 september 2020
Corona doet IT-budgetten de pan uit swingen

Covid 19 leidde tot een van de grootste stijgingen in IT-investeringen ooit. Dat zal ook leiden tot een daling van de budgetten voor 2021.

Dat blijkt uit de CIO-survey die is uitgevoerd door Harvey Nash in opdracht van KPMG. De onderzoekers ondervroegen meer dan 4200 IT-managers bij bedrijven die samen meer dan 250 miljard uitgeven aan IT. Zij gaven in de eerste drie maanden van de pandemie meer dan hun jaarlijkse IT-budget uit aan investeringen om medewerkers toe te laten om veilig thuis te werken. Opvallend: ondanks die uitgaven geven de IT-verantwoordelijken toe dat ze toch meer cyberaanvallen hebben gekend. Vaak ging het om phishing en malware. Het wijst erop dat de misdadigers kansen zien om via de thuiswerkers hun slag te slaan.

  • Tijdens de eerste golf van de coronapandemie zouden bedrijven wereldwijd ongeveer 15 miljard dollar hebben besteed aan technologie.
  • Daarbij gaat het in de eerste plaats om uitgaven rond veiligheid en privacy.
  • Die enorme stijging in IT-uitgaven is niet houdbaar op termijn. De budgetten voor 2020-21 komen onder druk te staan.

De onderzoekers zien dat digitale bedrijven meer uitgeven dan hun niet-digitale collega’s. Zij investeren meer in grote implementaties van de distributed cloud en software as a service. Het lijkt erop of de crisis de kloof nog groter maakt tussen bedrijven met een op IT gebaseerde strategie en de andere.

Bron: Harvey Nash/KPMG