Privacyverklaring

Cafeteriaplannen bevatten meer multimediavoordelen

15 april 2021
Tekst
Peter Ooms

In 2020 heeft 45% van de werknemers in bedrijven die een cafetariaplan aanbieden, hun salarispakket aangepast. Dan doen ze om de corona-epidemie het hoofd te bieden. Ze bieden ook meer keuzemogelijkheden.

Een en ander blijkt uit een studie van Partena Professional en KPMG. Olivier Vanneste, Head of People Service bij KPMG, stelt dat hij heel veel vragen krijgt sedert de pandemie over cafetariaplannen.

Multimediavoordelen

De werknemers, die gedwongen werden om hun werkgewoonten te veranderen, hebben multimediavoordelen (computers, webcams, schermen, enz.) in hun loonpakket opgenomen. 45% van de werknemers met cafetariaplannen wijzigden in 2020 hun salarispakket om de Covid-19-pandemie het hoofd te bieden. Voor het eerst staan multimediavoordelen bovenaan het podium (32,28%), vóór pensioensparen (28,81%) en extra vakantiedagen (27,45%).

Door de lockdown hebben meer mensen de behoefte aan multimedia-apparatuur van hoge kwaliteit. Werknemers hebben hun pakketkeuze binnen hun cafetariaplan daaraan aangepast. De pandemie liet kantoorapparatuur opduiken in de keuzemenu’s. Zo kunnen werknemers binnen My Choice het kantoormeubilair kiezen dat het best bij hen past om het welzijn van telewerken te maximaliseren.

Olivier Vanneste, Head of People Service bij KPMG, concludeert alvast dat cafetariaplannen ook zodra de crisis voorbij is, een veel belangrijkere rol zullen spelen.

Bang voor kosten juridisch advies

Zowel KPMG als Partena Professional ruiken extra business. Cafetariaplannen helpen bedrijven om te voldoen aan de verwachtingen van een nieuwe generatie werknemers. Patrick Van Hool, Business Solutions Director bij Partena Professional, is er van overtuigd dat je met cafetariaplannen het best inspeelt op de behoeften van werknemers. “Logischerwijs zijn de mobiliteitsvoordelen tijdens de lockdown gedaald, maar dat geld is niet verloren, de werknemers hebben het besteed aan nuttigere voordelen op een bepaald moment."

Beiden betreuren dat cafetariaplannen nog steeds niet gereglementeerd zijn, hoewel ze ze veel mogelijkheden bieden voor werkgevers. Dit gebrek aan regelgeving kan in sommige gevallen afschrikken. Vandaag bieden vooral grote bedrijven cafetariaplannen aan. Managers van kmo's zijn zich niet voldoende bewust van deze mogelijkheid. “Maar velen zijn bang voor het ontbreken van wetgeving op dit gebied en zijn bang voor de kosten van juridisch advies", besluit Patrick Van Hool.