Privacyverklaring

De eerste 100 dagen van Kevin Billen

17 september 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Kevin Billen

Kevin Billen ging een viertal maanden geleden aan de slag als senior financemanager Belux bij Bic. Hij maakt een eerste evaluatie van zijn realisaties.

Waarom heb je gekozen voor Bic?

Kevin Billen: “Ik weet nog dat ik als zesjarig kind leerde schrijven met een vierkleurige Bic-balpen. Ik vind het heel prettig om nu voor het bedrijf te werken dat die pen maakt. Ook nu nog is dat een populair item. Daarnaast is het heel aantrekkelijk om te werken in een internationale omgeving, voor een groep die wereldwijd actief is.

Bic is enerzijds een bedrijf met een traditie die teruggaat tot 1945. Anderzijds blijft het bedrijf innoveren om in te spelen op nieuwe behoeften van consumenten en maatschappelijke tendensen. Een voorbeeld is de uitdaging op het vlak van duurzaamheid en klimaatzorg. Heel wat van de kunststoffen die we gebruiken, komen intussen van gerecycleerde grondstoffen. Ook proberen we de levensduur van onze producten te verlengen. Zo kan je nu zes kilometer schrijven met onze balpennen. De aanstekers bevatten genoeg brandstof voor zesduizend vlammetjes. We hebben intussen ook een aanbod van navulbare aanstekers. Onze aanpassingen in het gamma leiden er in ieder geval toe dat Bic flink groeit qua omzet en rentabiliteit.”

Hoe is je introductie in het bedrijf verlopen?

Kevin Billen: “De beginsituatie was zeker niet ideaal. De positie van financemanager was al een jaar niet ingevuld. Wat later vertrok de financieel analist en ook de payrollmanager ging met pensioen. De financiële afdeling bestond eigenlijk niet meer. Het is dan ook mijn belangrijkste prioriteit om het team opnieuw samen te stellen. De selectie van die medewerkers is volop aan de gang. Ik mik op een grote complementariteit tussen de verschillende functies. Tegelijk moeten we zeker zijn dat we het werk van elkaar kunnen overnemen om de continuïteit te verzekeren.”

Hoe kon de afdeling op die manier functioneren?

Kevin Billen: “Bic werkt met een Europees shared service center in Sofia, Bulgarije. Dat handelt alle operationele taken af, zoals het boeken van facturen, de btw-berekening of de reconciliatie op de balans. Benelux zit samen met de Franse organisatie in dezelfde regio FraBeN. Daarnaast maken we gebruik van heel wat andere externe expertise, bijvoorbeeld op het vlak van fiscaliteit. Alle operationele zaken bleven dus doorlopen. De taak van het financieel departement is veel meer gericht op het controleren van die externe activiteiten en het rapporteren naar de andere afdelingen.

Dat maakt het ook heel interessant werk: ik ben nauw betrokken bij elke facet van het financieel management, van boekhouding tot controlling, audit en fiscaliteit. Veel breder kan het takenpakket van een financieel directeur niet zijn. De onderbreking betekent wel dat we nu een achterstand moeten inhalen voor sommige rapporten en audits.”

Dit is het eerste deel van een interview met Kevin Billen over zijn eerste maanden als financemanager bij Bic Belux. Het volledige artikel lees je in FDmagazine van november. Daarin vertelt Kevin over zijn ervaringen die hij heeft meegenomen van zijn vorige positie als business controller bij Tessenderlo Group en hoe het staat met de werkdruk in zijn huidige functie.

Interesse in een membership? Contacteer dan vrijblijvend Jennero Rijaard voor meer informatie via Jennero.Rijaard@nieuwemediagroep.be