Febelfin: ga op tijd in dialoog met de bank

1 februari 2021
Febelfin: ga op tijd in dialoog met de bank

Febelfin roept ondernemingen die beroep doen op betalingsuitstel voor kredieten snel contact te nemen met hun bank. De maximale termijn van negen maanden loopt af.

In een opmerkelijke communicatie roept het VBO samen met Febelfin bedrijven op de discussie met de bank aan te gaan. “Vele ondernemingen hebben het afgelopen jaar beroep gedaan op het betalingsuitstel voor kredieten om deze moeilijke covid19-periode te kunnen overbruggen. En ook op dit moment wordt er nog beroep gedaan op het algemeen betalingsuitstel, via het Tweede Charter. Maar gezien de maximale termijn van negen maanden in vele gevallen bijna afgelopen is, wil Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector, iedereen met aanhoudende liquiditeitsproblemen aansporen om tijdig in overleg te gaan met hun financiële instelling. Liever vandaag dan morgen, en in ieder geval voor het aflopen van het betalingsuitstel. Het is belangrijk hier niet te lang mee te wachten zodat eventuele risico’s zich niet zouden opstapelen,” zo is te lezen in de oproep.

Verschillende mogelijkheden

Febelfin stelt verschillende mogelijkheden voor om ondernemers en zelfstandigen een specifieke oplossing op maat aan te bieden:

  • Bijkomend betalingsuitstel op bilaterale basis en in specifieke gevallen
  • De looptijd van een krediet ‘stretchen’ om de periodieke aflossingslast te verlichten
  • Een bijkomende lening (met of zonder staatswaarborg of een regionale garantie)
  • De solvabiliteit versterken (via een achtergestelde lening of bijkomend eigen vermogen)
  • Een gemengde formule op maat

Bovenstaande lijst is niet exhaustief en is afhankelijk van bank tot bank en van onderneming tot onderneming. Wat de beste manier is om een bepaalde onderneming uit de financiële moeilijkheden te halen, zal blijken uit het bilateraal overleg.

Karel Baert, CEO van Febelfin: “De banksector is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en zal steeds op zoek gaan naar een verantwoorde oplossing in het belang van alle partijen, rekening houdende met haar wettelijke en maatschappelijke verplichtingen. De banken nemen het engagement om alle gezonde, levensvatbare bedrijven met toekomstperspectieven doorheen deze crisis te loodsen. De banken staan klaar om te helpen waar mogelijk.”

Meer info.

Foto: Shutterstock