Privacyverklaring

Francis Costenoble is cfo van Dela België

9 januari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Francis Costenoble (foto Wouter Van Vaerenberg)

Francis Costenoble maakte in november vorig jaar de overstap van de distributiesector naar de uitvaartspecialist Dela in België. Hij is er cfo. Voordien was hij cfo van Carrefour Belgium.

Dela staat voor ‘Draagt Elkanders Lasten’ en maakt deel uit van een coöperatie die in 1937 ontstond in het Nederlandse Eindhoven. ‘Iedereen heeft recht op een waardige uitvaart’ was het credo. In 1987 zette Dela als verzekeringsmaatschappij de eerste stappen in België, waar het snel groeide. Dat gebeurde onder meer dankzij een reclamecampagne met zanger Koen Wauters.

Eigen begrafenisondernemingen

“Ondertussen is Dela veel meer dan een verzekeringsmaatschappij. De groep heeft bijvoorbeeld meer dan honderd eigen begrafenisondernemingen, verspreid over heel België, een aantal crematoria en een repatriëringscentrum. Als verzekerde bij Dela ben je automatisch lid van de coöperatie Dela, waardoor je recht hebt op diverse voordelen. Verzekerden delen ook in de winst”, zegt Francis Costenoble.

Welzijn medewerkers is topprioriteit

De verandering ten opzichte van zijn vorige positie als cfo bij Carrefour Belgium is groot. “Ik was op zoek naar een andere omgeving en een nieuwe uitdaging. Dat Dela vanuit zijn coöperatieve oorsprong maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit hoog in het vaandel draagt, vind ik heel aantrekkelijk. Dat blijkt ook uit de ontzettend hoge Net Promoter Score (NPS) van nabestaanden die een uitvaart aan Dela toevertrouwen, maar ook van de medewerkers. Het welzijn van de personeelsleden is een topprioriteit en dat merk je in de dagelijkse omgang. Dat ik nu eerder gericht ben op Nederland dan op Frankrijk vind ik ook interessant. Het geeft me een nieuw perspectief”, zegt Francis Costenoble.

Interne afspraken formeel vastleggen

Wat is zijn belangrijkste taak? “Dela is in België zeer snel gegroeid en nu is het tijd om de interne organisatie af te stemmen op die grotere dimensie. Ik kan mijn ervaring vanuit een zeer grote onderneming inzetten bij het versterken van de processen, de taakverdeling, de IT-systemen, de interne controle enzovoort. Het komt er vaak op aan om de interne afspraken formeel vast te leggen. Ook de implementatie van een nieuw ERP-systeem creëert hiervoor het juiste momentum.”

Voor hij naar Dela overstapte, werkte Francis Costenoble meer dan achttien jaar bij Carrefour, in diverse financiële functies in België en Frankrijk.