Instantoverschrijvingen groot succes in België

28 november 2019
Instantoverschrijvingen groot succes in België

Zes maanden na de introductie van de instantoverschrijvingen gebeuren 12% van het totale aantal overschrijvingen binnen de vijf seconden. Het gebruik ervan blijft stijgen met intussen al 44,5 miljoen transacties op het eind van oktober.

Met instantoverschrijvingen kunnen klanten van de deelnemende banken 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 geld overschrijven. Het geld staat binnen de vijf seconden op de rekening van de begunstigde.

België was in maart 2019 een van de eerste Europese landen om dit te introduceren bij het grote publiek. Sindsdien namen de instantoverschrijvingen meteen een hoge vlucht.

Instantoverschrijvingen in cijfers

• Eind oktober 2019 stond de teller al op 44,5 miljoen overschrijvingen uitgevoerd binnen de vijf seconden.

• Op 4 november werd het dagrecord opgetekend: 350.848.

• Het gemiddelde bedrag is 431,53 euro in de eerste 8 maanden.

Om een instantoverschrijving te kunnen uitvoeren, moet je bank deze service aanbieden. Bij sommige banken is het standaard. Bij andere, moet je dit aankruisen. Naargelang de aanbieder en naargelang je servicepakket kan de service gratis of betalend zijn.

Welke banken doen mee?

De volgende Belgische banken verwerken instantoverschrijvingen: Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda & C°, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC Bank, KBC Brussels, VDK bank.

Op 1 december 2019 volgen Bpost bank en Beobank. In 2020 zal ook Axa bank instantoverschrijvingen aanbieden en zullen nog meer banken volgen.

Bron: Febelfin