Privacyverklaring

ITAA steunt nieuwe postgraduaten ‘accountancy’ en ‘fiscaliteit’

29 maart 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals

Het Instituut voor Tax Advisors & Accountants (ITAA) heeft het licht op groen gezet voor twee nieuwe postgraduaten aan de Vives/Brugge Business School, namelijk accountancy en fiscaliteit. Die worden aangeboden vanaf september 2023 en kunnen worden gecombineerd. Wie de opleiding volgt, hoeft geen examens af te leggen bij het ITAA.

Terwijl stagiairs-accountants en -belastingconsulenten tot vorig jaar tijdens hun stage verschillende tussentijdse proeven moesten afleggen bij het ITAA, is het nu mogelijk om een postgraduaat te volgen bij Vives/Brugge Business School. Na het succesvol beëindigen van deze studie worden de deelnemers vrijgesteld van alle tussentijdse proeven, alsook van het schriftelijke examen voor het ITAA. “Om het beroep toegankelijker te maken, heeft het ITAA de hand gereikt naar onderwijsinstellingen om de certificeringsprocedure van beide beroepen een stuk te vereenvoudigen”, zegt algemeen coördinator Veerle Demarez bij Vives. “De drempel voor deze opleiding bleek redelijk hoog. De beroepstitels ‘Gecertificeerd Accountant’ en ‘Gecertificeerd Belastingadviseur’ zijn beschermd: wie dit beroep wil uitoefenen, moet erkend worden door het ITAA.”

Beroepsbeoefenaars geven les

De docenten zijn allen gereputeerde beroepsbeoefenaars met een sterke graad van specialisatie. Ze benaderen de materie vanuit hun eigen invalshoek. Het gaat onder meer om bedrijfsrevisoren. Ook KUL-professor Dirk Van Lindt geeft les. Veerle Demarez: “De combinatie van theorie die via casestudies telkens wordt toegepast op de praktijk, maakt deze opleiding niet enkel boeiend, maar ook relevant voor wie reeds in de praktijk staat en nood heeft aan opfrissing van of verdieping in een bepaalde materie.” De lessen vinden tweemaal per week plaats, op donderdagavond en zaterdagvoormiddag. “Daardoor zijn ze perfect combineerbaar met werk. Bovendien is aanwezigheid op de campus niet vereist. Cursisten kunnen ook van thuis uit les volgen via livestreaming.”

Doorgroeien tot cfo

Goede bedrijfsvoering staat of valt met kwaliteitsvol fiscaal en financieel advies. “De rol van een goede accountant of fiscalist met een brede en grondige kennis binnen beide domeinen is primordiaal”, vervolgt Veerle Demarez. “Vandaag staan beide beroepen hoog op de lijst van knelpuntberoepen. Het is nochtans boeiende materie, waarbij je in aanraking komt met heel wat verschillende sectoren en uitdagingen. Het beeld van de boekhouder of belastingconsulent als grijze muis achter een computer is totaal voorbijgestreefd en geëvolueerd naar een allroundbusinesscoach die ondernemingen met raad en daad bijstaat.” Naast deze opleiding biedt Vives ook de opleiding ‘financieel management’ aan. “Er zijn heel wat cursisten die bij ons afstuderen en actief worden binnen een financiële dienst van een onderneming en de ambitie hebben om door te groeien tot cfo. Deze opleiding heeft veel succes.”

Hogeschool Vives

Hogeschool Vives telt 1.500 personeelsleden en 17.000 studenten in de basisopleidingen van zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. Vives beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.

Meer info over de opleiding: https://www.bruggebusinessschool.be/nl/opleiding/224281050/juridische-en-fiscale-opleidingen/accountancy-fiscaliteit