Privacyverklaring

Koen Vlayen is general manager van Vansan Investments

29 november 2022
Tekst
Peter Ooms

Koen Vlayen maakt de overstap van Spronken Group naar investeringsmaatschappij Vansan.

Vansan Investments is het investeringsvehikel van de familie Vandersanden, die bekend staat als de grootste familiale steenbakker van Europa. De familie heeft een tiental fabrieken verspreid over Europa. Die tellen achthonderd medewerkers en realiseren een jaaromzet van meer dan tweehonderd miljoen euro. Tegelijk investeert de familie een deel van het vermogen in andere activa. Die beheersmaatschappij staat voortaan onder de dagelijkse leiding van Koen Vlayen.

Duurzaamheid en innovatie

“De familie Vandersanden werkt in een investeringsmaatschappij om op een gediversifieerde manier te kunnen investeren in vastgoed, private-equityfondsen, directe deelnames, enzovoort. Vansan valt in zijn beleid terug op de waarden van de familie, waarin duurzaamheid en innovatie erg belangrijk zijn. Zo is de grootste windmolen in Limburg bijvoorbeeld eigendom van Vandersanden”, zegt Koen Vlayen.

Hij zal in de eerste plaats zorgen voor de dagelijkse werking en asset allocation: de keuze van de investeringen. “Dat gebeurt in nauw overleg met het team en de leden van de familie. Intussen is ook de vierde generatie aan boord. Het zal erop aankomen de verschillende belangen van alle belanghebbenden goed te aligneren. Ik neem het roer over van Guy Wauters, die als familielid een stapje opzij zet, maar wel nog actief betrokken blijft bij vooral de vastgoedprojecten. Wij zullen dus nauw blijven samenwerken.”

Geen pure cfo-functie

Koen Vlayen werkt in een klein team van een vijftal personen die het geheel in goede banen leiden. “Ik ben blij dat ik omringd word door professionele mensen die hun vakgebied zeer goed kennen en dat ik de kans krijg deze onderneming verder uit te bouwen. Dat is toch anders dan een pure cfo-functie, die steeds meer draait om digitalisering en procesverbetering. Ik vind dat niet mijn sterkste kant en ben blij dat ik me kan concentreren op het ondernemerschap en het investeringsluik”, aldus nog Koen Vlayen.

Hij maakte de overstap van Spronken Group en heeft als cfo ook vijftien jaar meegewerkt aan de Europese expansie van de uitzendbureaus van Actief Group. Koen Vlayen startte zijn carrière bij Johnson & Johnson, waar hij meerdere financiële functies bekleedde.