Lancering Belgium Turnaround Association (BeTA)

18 juni 2021
Lancering Belgium Turnaround Association (BeTA)

Vandaagwordt BeTA, de Belgium Turnaround Association, gelanceerd. BeTA wil de collectieve stem worden van het turnaround- en herstructureringslandschap in België.

Op die manier wil ze een sleutelrol spelen voor beleidsmakers, bedrijven in financiële moeilijkheden, vakbonden, schuldeisers, investeerders en het bredere publiek wanneer het aankomt op het succesvol aanpakken van moeilijke bedrijfssituaties en dit in het hele land.

BeTA is het eerste multidisciplinaire orgaan in België dat professionals samenbrengt van publieke en private investeerders, private equity bedrijven, bankiers, advocaten, consultants en financiële adviseurs, die allemaal een sleutelrol spelen bij de succesvolle uitvoering van turnaround- en herstructureringsplannen. BeTA kan rekenen op de steun van meer dan 50 professionals en bedrijven uit de hele Belgische community. De lancering van BeTA zal België eindelijk op één lijn brengen met andere grote Europese landen, die allemaal hun eigen professionele turnaround- en herstructureringsorganisatie hebben.

Hoognodig in turbulente tijden

De timing van de lancering is geen toeval. Veel bedrijven bereiden zich voor op de heropening van handelsactiviteiten en de versoepeling van de lockdown-regels. In de komende maanden zullen de belanghebbenden moeilijke beslissingen moeten nemen, die door de Covid-19-pandemie vertraging hebben opgelopen. De beschermingsmaatregelen van de Belgische regeringen hebben er immers toe geleid dat het aantal insolventies in België in 2020 met 32% is gedaald ten opzichte van 2019. BeTA verwacht dat bedrijven nu een regelgevend kader, professionele hulp en deskundig advies nodig zullen hebben om de komende 12 tot 18 maanden te overleven en te herstructureren.

BeTA wil de negatieve perceptie veranderen

Philippe Fimmers, voorzitter van de stuurgroep van BeTA, merkte het volgende op: "In België worden herstructureringen en turnaround al te vaak gezien als een mislukking en een deel van het probleem. Net als in andere landen is het van essentieel belang om van dit standpunt af te stappen en het als een kans te zien. Na Covid-19 moet herstructurering worden gezien als een oplossing om bedrijven en werkgelegenheid in België te redden."

BeTA's interim-steering committee bestaat uit volgende leden:

  • Philippe Fimmers (Eight Advisory), Managing Partner
  • Michel Bonne (Van Bael & Bellis), Partner
  • Dwayne Branch (Deloitte), Senior Manager
  • Sophie Jacmain (NautaDutilh), Partner
  • Maarten Meijssen (Argos Wityu), Partner
  • Laurent Blumberg (Torqx Capital), Investment Director
  • Charles-Antoine Leunen (Linklaters), Partner
  • Bart de Bock (Allen & Overy), Lawyer, Senior Associate
  • Stephan Brouwers (Lunch Garden), CFO
  • Dominique Van Peer (ING), Credit Restructuring Manager