Privacyverklaring

Lezen als ontspanning en om bij te leren

3 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Quinten Swinnen

De zomer is in aantocht. Tijd om te deconnecteren. Welke boeken leest of herleest Quinten Swinnen straks in zijn hangmat of aan het strand?

Quinten Swinnen studeerde vorig jaar af als handelsingenieur. Omdat hij interesse ontwikkelde voor het psychologische aspect van het bedrijfsleven, startte hij met de studie Psychologie. Naast het studeren, is hij ook zelfstandige. Met zijn eenmanszaak geeft hij financiële coaching aan bedrijven. Hij leest relatief veel, met ups en downs. “Tijdens de examenperiode heb ik veel minder tijd dan doorheen het jaar. Ik hou op mijn gsm alle boeken bij die ik heb gelezen. Vorig jaar waren het er zeventig, maar gemiddeld zijn het er dertig tot veertig.”

Fervente lezer

De overgrote meerderheid van de boeken die hij leest, is non-fictie. Hij werd pas een fervente lezer aan de universiteit. “Ik lees vooral boeken die aansluiten bij de onderwerpen die me interesseren, zoals economie, financiën en psychologie. Vroeger had ik minder belangstelling voor fictieboeken, ik vond dat tijdverspilling. Intussen heb ik mijn mening herzien. De boeken van Georges Orwell bijvoorbeeld vind ik interessant, zoals 1984 en Animal Farm. Over de laatste kun je discussiëren of het wel echt fictie is.”

Boeken herlezen

The Laws of Human Nature, geschreven door Robert Greene, is zijn favoriete boek. Hij las het al twee keer en het was zeker niet zijn laatste keer. “Ik ben beginnen lezen als ontspanning, maar vind het ook belangrijk om die vrijetijdsbesteding nuttig door te brengen en bij te leren. Iedere keer haal ik iets nieuws uit dit boek. Dat is voor mij hét criterium van een goed boek. The Laws of Human Nature gaat over hoe wij als mensen denken, voelen en handelen. Het houdt je echt een spiegel voor en je wordt je bewust van je sterktes en zwaktes.”

Zijn op één na favoriete boek is Thinking Fast and Slow van Daniel Kahneman. Hij raadt het iedereen aan. “Het geeft je inzicht en doet je kritisch nadenken over hoe je bepaalde zaken ziet en interpreteert. Je denkt dat iedereen irrationeel is, behalve jijzelf. Dit boek doet je beseffen dat je zelf ook vatbaar bent voor bias.”

Boekenkast vorm geven

Mensen die vastzitten met het lezen, geeft hij het advies om een zwaar boek af te wisselen met iets luchtig. “Als je het ene boek beu bent, kun je overschakelen naar een andere vorm.” Wat hij niet doet, is twee boeken tegelijk lezen over een bepaald onderwerp. “Ik ben enorm geïnteresseerd in geschiedenis, maar ik zal geen twee boeken over de Tweede Wereldoorlog lezen. Wel wissel ik een financieel getint boek af met bijvoorbeeld een boek over geschiedenis. Die twee zaken staan los van elkaar.”

Quinten Swinnen leest altijd op papier. Hij heeft geen e-reader omdat hij zijn boekenkast vorm wil geven. “Boeken zijn duurder, maar ik zie ze eerder als investering dan als kost.” In zijn boekenkast staan minstens dertig boeken die hij nog wil lezen. Een daarvan is het tweede deel van De Franse Revolutie van Johan Op de Beeck. “Ik heb ook graag geluisterd naar zijn podcast over Leopold II. Het heeft me gemotiveerd om ook het boek nog te lezen. Een ander boek dat staat te wachten, is gebaseerd op een podcast die ik vroeger beluisterde, namelijk What you will learn. Twee Australiërs, Adam Ashton en Adam Jones, wijdden elke week een aflevering aan een boek. Die podcast-afleveringen hebben ze nu gebundeld in The Sh*t they never taught you: What You Can Learn From Books. Het is een soort samenvatting van al die boeken. Dat vind ik superinteressant.”

Dit is het eerste deel van een langer artikel over inspirerende zomerboeken voor finance professionals. Het volledige artikel lees je in FDmagazine van deze maand. Interesse in een membership? Contacteer onze collega Jennero Rijaard via Jennero.Rijaard@hrmagazine.be