Onderzoekers ontwikkelen hedgen voor klimaatrampen

12 november 2019
Onderzoekers ontwikkelen hedgen voor klimaatrampen

We gaan ervanuit dat financiële markten een prijs kleven op risico’s. Maar er zijn slechts heel weinig hulpmiddelen om het grootste risico van allemaal te hedgen: de klimaatverandering.

Financiële academici van Yale en New York University doen een voorstel om misschien het allergrootste risico aan te pakken: klimaatverandering. Zij vertrekken van het idee dat de financiële markt wellicht het meest gesofisticeerde middel is om een prijs voor een risico te bepalen. Maar het ontbreekt nu vaak aan duidelijke signalen, incentives of instrumenten om om te gaan met de klimaatverandering.

In een nieuw artikel stellen onderzoekers voor om zelflerende machines in te zetten. Die moeten identificeren in welke mate en met welk gevoel het nieuws over klimaatcrisissen wordt gepubliceerd. Ze stellen dan een portefeuille samen met aandelen die stijgen wanneer er slecht nieuws gemeld wordt. De onderzoekers hopen dat investeerders hun activa zullen toewijzen aan bedrijven en activiteiten die de negatieve impact van de klimaatverandering neutraliseren. Op die manier kunnen ze als het ware hedgen tegen de negatieve gevolgen van een klimaatramp.

“Financiële markten beseffen maar sinds kort dat klimaatverandering een grote impact heeft. Tegelijk zien ze dat er maar weinig instrumenten beschikbaar zijn om dat risico aan te pakken,” zegt Stefano Giglio van Yale SOM. Hij werkte samen met collaga’s Bryan Kelly (Yale), Robert Engle, Heebum Lee en Johaness Stroebel van NYU. Ze beseffen goed dat hun voorstel niet meer is dan een eerste stap naar een echte oplossing.

Bron: Yale Insights