Privacyverklaring

Investeren in welzijn van werknemers verbetert de financiële gezondheid van bedrijven

12 november 2024
Tekst
Matthias Vanheerentals
Beeld
Ellen De Vleeschouwer

Er is een duidelijk verband tussen het welzijn van werknemers en de financiële prestaties van bedrijven. Bedrijven die investeren in welzijn zien niet alleen een productiviteitsstijging, maar ook tastbare voordelen in hun waardering, rentabiliteit en winstgevendheid. Dat blijkt uit de conclusie van de studie ‘Economics of Wellbeing’ van Jan De Neve, Professor of Economics & Director Wellbeing Research Center aan de Universiteit van Oxford.

Bedrijven zonder personeelsverloop zijn 1,28 keer productiever dan bedrijven met een hoog personeelsverloop. Bedrijven met een laag percentage langdurig absenteïsme zijn bovendien 40% productiever dan bedrijven die hier wel mee te maken hebben. Deze investeringen in welzijn weerspiegelen zich eveneens in de directe financiële prestaties van het bedrijf. “Investeren in welzijn is geen korte termijnkost, maar een strategische hefboom die concrete resultaten oplevert, zowel op menselijk als op financieel vlak", benadrukt Jan De Neve, Professor of Economics & Director Wellbeing Research Center aan de Universiteit van Oxford. “Bovendien tonen studies aan dat gelukkige werknemers tot wel 12% productiever zijn dan hun minder tevreden collega's.”

Mentale problemen

De huidige situatie in België is helaas alles behalve positief, zo toont de recentste white paper van hr-dienstverlener Waldon aan. Bijna de helft van de Belgen (49%) ondervindt mentale problemen en heeft te veel stress. Eén op de tien Belgen gaf aan het afgelopen jaar een burn-out te hebben gehad. Bovendien registreerde het RIZIV tussen 2017 en 2022 zelfs een stijging van maar liefst 43% in langdurige invaliditeit door burn-out of depressie. Uit de Waldon-welzijnssurvey blijkt dat 3 op de 10 werknemers een zwak psychologisch welzijn vertonen. Dit geeft op zijn beurt aanleiding tot een mentale aandoening en een lange termijn afwezigheid.

Er bestaan oplossingen om het welzijn te verhogen. “Investeer in sociale connecties van je werknemers, zowel interpersoonlijk als op de werkvloer”, zegt Cedric Velghe, oprichter en managing partner van The VIGOR Unit, een spinoff van UGent. “De werkdruk verlagen kan een oplossing zijn, net als een goede werk-privé balans. Verder werpen ook leiderschapstrainingen hun vruchten af.”

Volgens Ellen De Vleeschouwer, ceo van Waldon, kunnen hr-managers én cfo’s ook aan de slag met dit onderzoek. “Zet u samen, spreek met elkaar en kijk welke parameters er echt toe doen”, zegt Ellen De Vleeschouwer. “Ga samen na wat je wil meten en waar je verbeteringen wil zien. Dan kunnen we de data combineren en de link maken met de budgetten.”

Volgens Cedric Velghe kunnen de data van cfo’s, die nu vaak onderbenut worden, veel interessante inzichten opleveren. “De cfo heeft controle over de business data. Als je bepaalde cijfers qua absenteïsme, personeelsverloop,… met elkaar gaat linken kan je kijken wat de impact op de omzet en het personeelsverloop is. Je kan ook voorspellingen doen. Als het aantal orders stijgt, dan kan je bijvoorbeeld voorspellen hoe het absenteïsme zal evolueren.” Volgens Ellen De Vleeschouwer is het belangrijk dat de cfo achter de hr-manager staat. “Als hij erin gelooft en dat mee uitdraagt, gaat dat een impact hebben.”

Cedric Velghe, oprichter en managing partner van The VIGOR Unit, een spinoff van UGent