Elke dag worden wij overspoeld door de nieuwe vaardigheden die artificiële intelligentie ons te bieden heeft. Helaas lijken deze vaak meer op aangeleerde kunstjes dan op echte intelligentie. Ik vraag me dan ook geregeld af wanneer AI nu eindelijk écht intelligent wordt.
Een interessante graadmeter hiervoor is blijkbaar de mate waarin AI in staat is om een smakelijk keukengerecht te bereiden, uit grootmoeders receptenboek. Bij het volgen van een recept moet je immers goed tussen de regels door kunnen lezen. Als je bijvoorbeeld een ei moet toevoegen, is het voor ons mensen vanzelfsprekend dat je eerst de eierschaal breekt en die verwijdert. Daarnaast moet je allerhande algemene redeneringen maken en domeinspecifieke kennis interpreteren vooraleer je een (eetbaar) gerecht op tafel kan toveren.
In een onderzoek van de VUB, getiteld ‘A Benchmark for Recipe Understanding in Artificial Agents’, wordt uitgebreid ingegaan op hoe we AI kunnen trainen om kookacties correct uit te voeren.
Die acties zijn divers, van het begrijpen van keukensituaties en voedselcombinaties tot het manipuleren van gereedschap. Een eenvoudige omelet bereiden, is dus allesbehalve een pretje voor AI. Dat zette me aan het denken. In de wereld van finance is complexiteit vaak troef. Wat hebben we dan aan AI in deze functie?
AI kan financiële professionals natuurlijk helpen op een heel aantal vlakken. Zo is AI bijvoorbeeld in staat om patronen te ontwaren in ruwe data en zo waardevolle inzichten te ontdekken. Wij mensen zien die misschien over het hoofd. Of AI goed is in voorspellende analyses? Dat is onderwerp van intens debat. Aangezien AI-modellen enkel historische data gebruiken, is de perfecte forecast nog niet in zicht.
Wat betreft financiële transacties en rapportering kan AI uiteraard de efficiëntie opkrikken. Veel boekhoudteams maken al dankbaar gebruik van Robotic Process Automation (RPA) om taken te automatiseren. Het idee is dat automatisering deze teams in staat stelt om zich te concentreren op waardevollere opdrachten.
Toch zijn we nog niet aan het koken. Complexe besluitvorming, die nuance en context vereist, kunnen we nog niet volledig aan AI overlaten. Ook mist AI nog de gave om totaal nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken, iets wat mensen goed kunnen en graag doen, bijvoorbeeld in een inspirerende brainstormsessie.
De vraag is wat we de komende jaren van AI mogen verwachten. Misschien hebben we pas het topje van de ijsberg gezien. Een recent en actueel onderwerp is contextuele en adaptieve compliancemonitoring. Naarmate AI zich verder ontwikkelt, wordt het wellicht mogelijk om bestaande en nieuwe regelgeving op te volgen en de context van transacties zo goed te begrijpen dat AI-systemen zinvolle en relevante waarschuwingen geven.
Alhoewel er veelbelovende toepassingen van AI in de financefunctie op komst zijn, blijft het vooralsnog een uitdaging om complexe taken aan AI toe te vertrouwen. We staan slechts aan het prille begin van wat AI kan. De stap van ‘ingrediënten oplijsten’ naar ‘effectief koken’ lijkt nog heel groot.
Gastauteur: Peter De Groof, director finance and operations bij Sony Depthsensing Solutions
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.